Zaštita voćaka od čađave krastavosti

Reč stručnjaka - Ljubiša Milenković, dipl.inž. - zaštitar BASF: Jabukama i kruškama ovakvo vreme uopšte ne odgovara

NIJE bilo zime, ali ni proleće nikako da nam dođe. Krene pa stane, krene pa stane, a između hladno i kišno. I baš kao i proleće, tako se ponašaju i biljke. Krenu pa stanu, a između obolevaju.


Jabukama i kruškama ovakvo vreme uopšte ne odgovara. Posebno su jabuke u opasnosti. Taman malo razviju listiće, vreme zahladni i padaju kiše. Ovakvo vreme odgovara razvoju bolesti, posebno čađavoj krastavosti.

Čađava krastavost je najopasnija bolest jabuka i ponekad opasna i po kruške. Ova bolest počinje da zaražava jabučaste vrste već od početka rasta listova. Ako se ova bolest ne zaustavi na vreme ne može se zaustaviti kako treba tokom cele godine.

Postoje dva jako dobra preparata za zaštitu jabuka od ovog oboljenja. To su „Delan“ i „Faban“.

„Delan“ je odličan preventivni fungicid. Šta to znači „preventivni“? To znači da mora biti na listu pre nego se ostvari zaraza. To znači da se mora prskati njime mnogo ranije pre pojava znaka zaraze, odnosno pega. „Delanom“ se treba prskati pre nego ova gljivica prodre u list. I ovo pravilo važi za sve biljne bolesti. „Bolje sprečiti nego lečiti“ kod biljaka je obaveza, a ne samo savet, kao kod čoveka.

Osim „Delana“ postoji još jedan preparat koji za nijansu bolje štiti jabuke od ove opasne bolesti. To je Faban. „Faban“ ima jednu jedinstvenu osobinu. On formira nešto nalik kristalnoj rešetki oko biljke i tako je mnogo otporniji na ispiranje kišom ili na isparavanje. Ova osobina „Fabana“ da pravi tu kristalnu strukturu je jedinstvena i veoma važna u uslovima promenjivog vremena kakvo je ove godine.

Zaštita voća, posebno jabučastog, kompleksan je i dugotrajan posao. Zaštita od čađave krastavosti je samo jedan deo te zaštite. Verovatno i najvažniji deo - i zato je važno i da se radi sa kvalitetnim proizvodima, jer nema popravka. Dodatni saveti na tel. 063/312-068.
novosti.rs