U borovnici je buducnost


Ko odluči da se bavi proizvodnjom borovnice, za podizanje jednog hektara potrebno je da uloži oko 16.000 evra. Prvi rod očekuje se u trećoj godini, a pun rod u četvrtoj godini zasada. Sva ulaganja u proizvodnju mogu da se vrate u roku od četiri godine. Upakovana u ambalažu od po 125 grama, borovnica je lako našla put do stranog tržišta.


Najveća plantaža borovnice u Srbiji površine 3,5 hektara nalazi se u okolini Belanovice, kod Ljiga. Samo u Kolubarskom okrugu, u nižim krajevima, pod ovim voćem ima 15 hektara.

Ko odluči da se bavi proizvodnjom borovnice, za podizanje jednog hektara potrebno je da uloži oko 16.000 evra. Prvi rod očekuje se u trećoj godini, a pun rod u četvrtoj godini zasada. Sva ulaganja u proizvodnju mogu da se vrate u roku od četiri godine.

Država treba da prepozna da je borovnica izvozni artikl, koji zemlji može da donese solidan devizni priliv ukoliko bi se zasadi borovnice proširili. Upakovana u ambalažu od po 125 grama, borovnica iz ovih krajeva lako je našla put do stranog tržišta. Prednost je i ta što u našim krajevima, od Ljiga do Smedereva, Valjeva, Aranđelovca, Kraljeva borovnica sazreva ranije nego u drugim krajevima Evrope, što omogućava da se na tržištu postignu i znatno bolje cene.