Staklavost kod jabuka


Promene nastaju u sušnim i srednje sušnim godinama. Osetljivije sorte su Jonatan, Delišes, Greni Smit i Fuji. Niske noćne temperature u kasnu jesen dovode do ubrzavanja procesa sazrevanja i razvoja ove neregularnosti.


Problemu staklavosti kod jabuka više pažnje posvetio je naš saradnik Sava Pavlović iz Zemuna. Kako kaže, dogo vremena nije mogao da dobije adekvatan odgovor na problem od stručnjaka, i napominje da voćari pažnju treba da obrate staklavosti pre svega zbog sve izraženijih klimatskih promena.

Simptomi

Staklavost tkiva, slično kao i gorke pege, je neparazitska, fiziološka promena na tkivu jabuka. Kada je jako izražena, oštećeni delovi su tvrdi i staklasti (gornja 2 fotosa) i mogu se spolja uočiti. Kod blažih i srednjih slučajeva promena je u tkivu, na pojedinim delovima ili po celom plodu, i nije spolja vidljiva (donja 2 fotosa). Povećan procenat šećera kod lako oštećenih plodova im daje prijatan ukus pri jelu. Do sada nije blo moguće otkriti bolest bez presecanja ploda. Nedavno su razvijeni uređaji koji otkrivaju i klasifikuju plodove zavisno od intenziteta promene, mereći prozirnost ploda. Ozbiljnije oboleli plodovi su sem toga i teži od normalnih pa se odvajanje može vršiti i potapanjem u rastvor vode i alkohola.

Fiziologija

Staklastost u tkivu nastaje kao posledica sakupljanja soka bogatog sorbitolom u medjućeliskom prostoru. Sorbitol je izvor karbohidrata koji dolaze is stabla u plod, gde će se pretvoriti u fruktozu. Razlog ovog skupljanja u medjućeliskom prostoru je za sada nepoznat. Predpostavlja se da sorbitol stiže u plod brže nego što ovaj može da ga pretvori u fruktozu. Poređenja sorti otpornih i osetljivih na ovu pojavu pokazujuje razlike u vaskularnom tkivu.

Uzroci

Uzroci koji dovode do pojave gorkih pega pogoduju i razvoju ove promene. Promene nastaju u sušnim i srednje sušnim godinama. Osetljivije sorte su Jonatan, Delišes, Greni Smit i Fuji. Niske noćne temperature u kasnu jesen dovode do ubrzavanja procesa sazrevanja i razvoja ove neregularnosti. Pojačanom razvoju pogoduju veličina ploda, veliki odnos list/plod, visok sadržaj azota i bora a nizak kalcijuma, preterano proređivanje i visoko izlaganje ploda suncu. Pojava je naročito izražena u područjima gde ima puno toplote i sunca u periodu zrenja. Posebno brzo se razvija ako su jabuke na stablu prezrele.

Promena ne samo da se ne razvija ili širi u skladištu, već kod pojedinih vrsta, ako bolest nije jako izražena može, zavisno od stepena promena, posle nekoliko nedelja/meseci pravilnog lagerovanja i da nestane. Nestanku promene pogoduje konstantna ali ne previše niska temperatura. Ako je veći deo tkiva oštećen, posebno kod sorti sa mekom teksturom (Jonatan, Delišes i sl.), postoji realna opasnost od postepenog unutrašnjeg kvarenja. Radi toga je ovakve plodove poželjno potrošiti što pre nakon berbe.

Mere za sprečavanje pojave

Kod stabala kod kojih je ranije ova pojava bila uočena potrebno je primeniti mere kao za gorke pege, tj. smanjiti bujnost, osunčanost i izbegavati zalivanje i prihranu u fazi zrenja plodova. Ako su prilike takve da se ipak pojavi, najsigurnije je obrati plodove pre nego se oštećenja ozbiljnije razviju. Česta pojava ostavljanja plodova što duže na stablu kako bi dobila jarko crvenu boju je radi toga rizična. Proveru pojave bolesti vršiti na osunčanijim delovima stabla.