Navodnjavanje u pravom trenutku


Na peskovitim, vetrovitim i južnim položajima potrebe za vodom veće nego na severnim i strukturnim zemljištima. Prvo navodnjavanje rodnih zasada je obično u vreme cvetanja, jer pospešuje oplodnju i vegetativni razvoj voćaka, a drugo neposredno pred junsko opadanje plodova.


Navodnjavanje voćaka je veoma značajna agrotehnička mera, posebno u krajevima u kojima količina padavina ne prelazi 600 milimetara. Dr Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, podseća na to da su na peskovitim, vetrovitim

i južnim položajima potrebe za vodom veće nego na severnim i strukturnim zemljištima. Istovremeno savetuje voćarima da navodnjavanje prihvate kao obaveznu meru, jer i od toga zavise visina i kvalitet prinosa.

Primena počinje odmah posle sadnje i po potrebi se nastavlja u toku vegetacije. Mlade voćke treba zahvati do kraja jula. Kasnije treba izbegavati da se ne bi izazvao sekundarni porast.

Kada će se navodnjavati rodni zasadi zavisi od količine i rasporeda padavina. Prvo je obično u vreme cvetanja, jer pospešuje oplodnju i vegetativni razvoj voćaka, a drugo neposredno pred junsko opadanje plodova.

A kad su u pitanju jabuke, pažnja se obraća na količinu zametnutih plodova u kruni. Ako ih ima puno drugo zalivanje se smanjuje ili izostavlja, a kada je broj umeren, voda se obavezno dodaje.

Treće zalivanje je veoma važno, naročito ako je suša. Primenjuje se u toku obrazovanja rodnih pupoljaka i razvitka plodova, u julu i avgustu, 20-30 dana pre berbe.