Krecenje stabala


Bela boja odbija sunčeve zrake, otežava zagrevanje debla i tako usporava kretanje sokova. Zato je važno da krečna mešavina bude što belja i da se zadrži što duže. Smeša se napravi od pet delova negašenog kreča, pola dela kuhinjske soli i četvrt sumpora u prahu.


Kada voćne vrste brzo reaguju na promene temperature u toku zime, preporučuje se krečenje debla i dela ramenih grana. To se radi u jesen posle opadanja lišća, najkasnije do sredine januara. Tako se sprečavaju izmrzline na stablima i uništavaju uzročnici nekih bolesti.

Bela boja odbija sunčeve zrake, otežava zagrevanje debla i tako usporava kretanje sokova. Zato je važno da krečna mešavina bude što belja i da se zadrži što duže. Dr Zoran Keserović preporučuje da se smeša napravi od pet delova negašenog kreča, pola dela kuhinjske soli i četvrt sumpora u prahu. Sve to se dobro izmeša, kreč ugasi vodom i ostavi dan-dva da bi se povećala lepljivost.

Opasnost od zimskih mrazeva može se izbeći i ako se pre podizanja zasada vodi računa o pravilnom izboru položaja, podloge i posrednika (deblotvorca), kao i gajenjem otpornijih vrsta i sorti. Odgovarajućom agrotehnikom treba sprečiti suviše bujan rast voćaka, slabije zdrvenjavanje i sazrevanje letorasta, pozno završavanje vegetacije i iznunvanje rodom. Naravno, neophodno je smanjiti štete od bolesti i štetočina.