Voce kao lek


Početi dan sa voćem. Prirodni voćni sok za otvaranje apetita i pad šećera. Optimum - pet puta dnevno konzumirati voće. Voće ima ne samo hranjivu već i higijensku, dijetoprofilaktičku i dijetoterapeutsku vrednost.
Katalizator metabolizma.
Potpomaže lečenju niza bolesti - bubrežnih, srčanih, stomačnih i mnogih drugih.


Vrednost voća u ishrani i lečenju, ljudi su upoznali pre nego što su počeli da se bave voćarstvom, ali je njegova osmišljena upotreba u tom pogledu novijeg datuma. Naime, tek razvojem nauke i proučavanjem osobina, sastava i delovanja voća na ljudski organizam u potpunosti je sagledan značaj voća kao hrane i leka i njegov uticaj na razvoj i zdravstveno stanje ljudskog organizme, fizičku kondiciju i radnu sposobnost, a u određenoj meri i na dužinu života.

Sveže voće uspešno deluje na probavu i promet materija u organizmu ljudi, a naročito dece i rekovalenscenata. Voće ima ne samo hranjivu već i higijensku, dijetoprofilaktičku i dijetoterapeutsku vrednost. Vrlo je značajna uloga organskih kiselina, pektina, nesvarljivih ugljenih hidrata, vitamina, mineralnih materija i drugih sastojaka voćnih plodova. Prema novim istraživanjima, pektini sprečavaju nagomilavanje holesterola u krvnim sudovima i krvi i deluju pozitivno u sprečavanju skleroze, odnosno arterioskleroze. Voće je veoma korisno kao dijetalna hrana, koja potpomaže lečenju niza bolesti - bubrežnih, srčanih, stomačnih i mnogih drugih. Kod pojedinih bolesti postoje slučajevi u kojima ishrana bogata voćem može da popravi ili da spreči metaboličke poremećaje. Tako, na primer, dijeta s voćem može biti veoma korisna u slučaju bubrežnih oboljenja, zatim za mršavljenje, lečenje zatvora, obolele jetre, želuca, creva, srečanih oboljenja itd.

Voćni plodovi sadrže razne mineralne sastojke koji učestvuju u građi tela i kao katalizatori metabolizma (kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, natrijum, kalijum i drugi), kao i druge vitamine. Ukoliko u ishrani u toku dužeg perioda nedostaju pomenuti elementi, dolazi i pored obilne ishrane, do različitih poremećaja i oboljenja, koja se ispoljavaju na različite načine (avitaminoze i sl.) Neki vitamini, a naročito vitamin C (askorbinska kiselina), najviše se nalaze u svežim voćnim plodovima. Dnevna potreba za tim vitaminom ceni se na 75 mg za odraslu osobu, a ta količina se nalazi u 100 g limuna, pomorandže, mandarine, u 50 g crne ribizle, u 200 g jagode, ribizle, ogrozda, kupine, borovnice, jabuke, kruške itd. Pored vitamina C, voćni plodovi sadrže vitamine A, B1, B2, B6, PP i druge.

Rezultati velikog broja istraživanja pokazali su da je dnevni unos pet obroka voća i povrća ključ dobrog zdravlja; spominje se blagotvorno delovanje na povišen holesterol u krvi, redukciju telesne mase, prevenciju kardiovaskularnih i karcinogenih bolesti... Ali, kako se pridržavati takve podele obroka u savremenim uslovima života? Jedno od rešenja je konzumiranje prirodnog voćnog soka. Čisti voćni sok sadrži iste vitamine, minerale i fitohemikalije kao i sveže voće. Čaša voćnog soka ujutro već je jedan od pet preporučenih dnevnih obroka voća i povrća. Voćni sok može sprečiti tzv. "jutarnju hipoglikemiju", odnosno pad šećera koji može voditi čitavom nizu fizioloških i fizičkih simptoma kao što su vrtoglavica, slabost, promene raspoloženja, bol, anksioznost i depresija. Osobama koje ujutro ne osećaju glad, voćni sok može otvoriti apetit i tako pomoći da realiziraju najvažniji dnevni obrok. Zašto onda ne bi dan započeli kako treba, sa čašom voćnog soka?