Rezidba kosticavih vocnih vrsti

Prilikom izvođenja rezidbe, jednogodišnji mladari se po pravilu nikad ne prekraćuju, osim u izuzetnim slučajevima. Ukoliko su suviše bujni ili imaju nepravilan rast ka unutrašnjosti krune rezidbom se izbacuju iz osnove. Ukoliko ih ima previše proređuju se na način što se prekobrojni mladari uklanjaju iz osnove a ostali povijaju kako bi zauzeli optimalan položaj kako to zahteva odabrani uzgojni oblik. Na pravilno povijenim mladarima razvoj obrastajućih grančica je optimalan a takođe i formiranje rodnih
elemenata.


Neposredno pre izvođenja same rezidbe, iz krune je potrebno ukloniti sve suve, polomljene, oštećene ili oblele grane, a nakon obavljene rezidbe odbačene grane treba izneti iz voćnjaka i spaliti. Kod koštičavih voćnih vrsta ( šljiva, trešnja, višnja, breskva, kajsija) mogu se razlikovati sledeći rodni elementi: majske kitice, cvetne rodne grančice, mešovite rodne grančice i vite rodne grančice.


Majske kitice su glavni nosioci rodnosti kod koštičavih voćnih vrsta i veoma ih je lako prepoznati na granama. One su kratke, dužine do 5 cm i sastoje se od više cvetnih pupoljaka koji su raspoređeni sa strane. Na vrhu se nalaze 1-2 vegetativna pupoljka koji će obrazovati majsku kiticu za narednu sezonu.

Cvetne rodne grančice su duge do 15 cm. Na njihovom vrhu se nalazi vegetativni, dok se dužinom grančice nalaze cvetni pupoljci. Pored majskih kitica su glavni nosioci rodnosti koji daju najkvalitetnije plodove.



Mešovite rodne grančice su jednogodišnje grančice dužine 15-30 cm. Poznaju se po tome što se na njima nalaze po dva cvetna pupoljka dok je između njih, u sredini vegetativni pupoljak. U zavisnosti od sorte mogu biti raspoređeni čitavom dužinom, pri osnovi grančice, u sredini ili na njenom vrhu. Prilikom rezidbe potrebno je obratiti pažnju na njihov raspored kako se ne bi napravila greška.


Vite rodne grančice mogu biti duge od 15-70 cm, a kod nekih sorti i duže. Kod njih se kao i kod cvetnih rodnih grančica na vrhu nalazi vegetativni pupoljak, dok su cvetni pupoljci raspoređeni dužinom grančice. Najkvalitetniji plodovi se dobijaju na ovim grančicama dužine do 40 cm.

Izvor;zdravasrbija