Syra – sorta o kojoj se priča


Po legendi ova sorta je poreklom iz Persije iz istoimene pokrajne Chiraz a prvi pisani podaci o njoj u Francuskoj datiraju iz 1224 godine.Vinima daje bogatu aromu zavisno od tipa zemljišta i ekspozicije. Najčešće se kao "začin" dodaje sortama Grenach i Cinsaut. Vina sorte Sarah imaju izraženi voćni miris, elegantna su i veoma cenjena.


Već duži niz godina jedna stara francuska sorta je u žiži interesovanja vinogradara i vinara širom vinogradarskog sveta. Razmišljajući o razlozima za to često se pitam nije li se svet umorio od brojnih Rizlinga, Šardonea, Traminca i drugih sorti, pa treba naći osveženje kad je u pitanju bogatstvo ukosa, mirisa i drugih svojstava. Ako je to u pitanju onda sorta Syrah nije slučajno izabrana.

Za ovu staru damu poreklom sa juga Francuske, obala Rone, interesuju se mnogi. Po legendi ova sorta je poreklom iz Persije iz istoimene pokrajne Chiraz a prvi pisani podaci o njoj u Francuskoj datiraju iz 1224 godine. U južnom delu Francuske, sorta se raširila u gotovo svim oblastima jer voli dosta tople i sunčane položaje. Tu je dobila brojne lokalne sinonime: Scirase, Sirac, Syra, Sirah i dr. U Kaliforniji i Argentini je dobila sinonim Balsamina a u Australiji i Južno Afričkoj republici Chiraz.

U Francuskoj je naročito zastupljena u provincijama: Cole Rone, Cornas, Hermitage i dr. Vinima daje bogatu aromu zavisno od tipa zemljišta i ekspozicije. Najčešće se kao "začin" dodaje sortama Grenach i Cinsaut.

Sorta ima srednje bujan čokot. Na njemu se tokom godine razvije osrednji broj srednje debelih lastara koji imaju svetliju boju. Kolenca su tamnije obojena. List ove sorte je srednji, okrugle forme najčešće trodelan ili petodelan. Sinusi nisu duboki. Peteljkin sinus je otvoren široko liroidne forme. Naličje lista je slabo paučinasto maljavo.

Grozd je srednje krupan, dosta zbijen najčešće cilindrične forme. Bobica je mala-srednja, okrugla ili blago izdužena.

Sorta kreće dosta rano u južnim oblastima u prvoj dekadi aprila. To svojstvo može da bude ograničavajući faktor širenja u severnije oblasti. Sazreva u II epohi, srednje pozno. Srednje prinosna je, a prosečni prinosi dostižu 10 t/ha ili najčešće 30 hl vina/ha.

Relativno je tolerantna na plamenjaču i pepelnicu a dosta je osetljiva na sivu plesan. Dosta je osetljiva na niske temperature.

U okviru sorte selekcionisani su mnogobrojni klonovi od kojih se kao visoko rodni izdvajaju oni koji nose oznake: 73, 99, 100, kao vrlo kvalitetni klonovi su oni koji nose oznake: 174, 383, 470, 877 a kao osrednje produktivni a kvalitetni su klonovi koji nose oznake: 300, 301, 381, 382, 471, 524, 525, 585, 747.

Uvek se preporučuje kombinovanje 2-3 klona zavisno od namene grožđa.

Sorta se u južnim područjima može rezati i kraće ali se duža rezidba preporučuje za nešto severnija područja.

Vina sorte Syrah se kao čista sortna retko nalaze na tržištu, već se ona kao "začin" (10-15%) dodaje drugim vinima. Izrazito su bogata ekstraktom (30-40 g/l). Iz područja gde Syrah-a ima najviše (dolina Rone) poznata su vina na bazi ove sorte Cornas (dobro obojeno staro vino) i Saint Peray (nemirno belo vino od koga se dobijaju odlični šampanjci). Vina sorte Sarah imaju izraženi voćni miris, elegantna su i veoma cenjena.

S obzirom da i kod nas postoji interes za ovu sortu mišljenja sam da posebno treba obratiti pažnju na izbor položaja, na zaštitu od niskih temperatura i sive plesni.