Zanimljivosti - Astroloska vinska karta


NAJPRECIZNIJU vezu između znaka u horoskopu i sorte vina koja mu najviše odgovara objasnio je čuveni američki radijski astrolog Darrell Martinie, poznatiji kao Kosmička Krofnica (Cosmic Muffin). Evo kako je on upario horoskop & vina!


Ovan
- Pinot Grigio, sjajno vince za one koji tek otkrivaju sopstvenu strast prema enologiji (za VEČITE POČETNIKE)


Bik
- Syrah: S obzirom na svoju zemljanost, Bik traži vino koje je takođe veoma vezano za terroir (sastav zemljišta je daleko bitniji od drugih faktora). Obzirom da voli da istražuje, ovaj znak se lako upario sa grožđem koje je maltene zaštitni znak vina Novog Sveta.

Blizanci
- Zinfandel: Intelektualni dualizam Blizanca dopuniće Zinfandel koji takođe ima dva lica. Beli Zinfandel (sa blago slatkastim aromama jagode) uveo je veliki broj novih sledbenika u "sektu" vinoljuba. S druge strane, crveni "zin" nudi kupinasti i biberasti šmek, začin kome nijedan Blizanac ne može odoleti.



Rak
- Sauvignon Blanc: Ovaj prefinjeni Bordeaux varijetet je dovoljno svestan i stabilan da ga, poput Raka niko ne može izbaciti iz ravnoteže kad su emocije u pitanju. Naprotiv, kao što je Rak u stanju da nepogrešivo kontroliše osećanja, tako i Sauvignon održava savršeni balans.

Lav
- Champagne: Ko ne voli mehuriće i zabavu? Ali u zamagljenom predivnom svetu (Wonderfull World), kralj životinja je uvek spreman da ode još korak dalje, iz veselog društva, na put koji vodi u neka "viša zadovoljstva", pa i usamljenost.


Devica
- Pinot Noir: Vino za one koji vole da analiziraju. Nakon berbe, ovo vino je spremno (kao i sve Device) da pruži vrhnsko zadovoljstvo. Pritom, vinar uvek ima mogućnosti da još jednom razmisli u kom smeru će se kretati napitak u burićima: ka prefinjenim aromama sušenih šljiva ili će prevladati duboki ukus (pre)zrelih trešanja.

Vaga
- Reisling: Ovaj znak će bez razmišljanja platiti preko $100 za bocu izuzetno izbalansiranog i aromatičnog rizlinga sa naglašenim cvetnim prizvucima koji će u trenutku kompletnu konverzaciju za stolom (o kišnim danima) upiti u sebe i za sebe. Ostatak večeri pričaće se samo o popijenom vinu.

Škorpija
- Petite Sirah: Idealno vino za mračnjake prepuštene valovima sudbine, one koji ne znaju da se zaustave, koji se ističu kao gusarska zastava na vrhu jarbola. Petite Syrah je vino "bez ostatka", duboko obojeno kao i znak uz koje ide. Fleka ovog vina nikada se neće isprati sa rukava košulje. Jednostavno, sa svim svojim mnogobrojnim varijetetima boje, ukusa, mirisa, tekstura, aroma, ovo je najveće i najgrđe (najzloćudnije) vino koje se može piti.

Strelac
- Rose: Ovo vince (kao i znak mu) je gospodar svega i svačega, najčešće - ničega! Može biti sve, ali najčešće se to sve, nekako traljavo završi. Drugim rečima: možete mrzeti klovnove do mile volje, ali kakav bi ovo svet bio bez tih tužnjikavih, slatkih, spremnih da na sebe preuzmu sve bedake sveta, blah, blah,blah...

Jarac
- Bordeaux: Jarac ide na sigurno i provereno. Cabernet je ono na šta uvek možete računati, kako po kvalitetu, tako i sposobnosti da starenjem dobija na istom. Kod Bordoa će se svaka uložena para isplatiti (i pozlatiti).

Vodolija
- Merlot: Sposobnost da svoje kvalitete nesebično, gotovo humanitarno podeli sa drugima, svrstavaju Merlot u najboljeg druga mnogim sortama pri blendiranju vina. I Vodolije, takođe.


Ribe
- Chardonnay: Za šardone (i Ribe) kažu da je vino izvučeno iz čarobnog mađioničarskog šešira. Toliko je ponekad pitko da ne poverujete. Ovo vince koje je prosto preplavilo američko tržište, pojavljuje se istovremeno u toliko raznih lica, da ga je teško uhvatiti za glavu ili rep, pa često ume da prevari i najbolje poznavaoce vinifernih (ili društvenih) prilika. Mnogi su se vrhunski stručnjaci u restoranu (životu) sa šardoneom (ili Ribom) obrukali misleći da igraju na 100%tnu kartu. Kako je dobijena koja buteljka, često je prava igra pogađanja. Pa izvolite...