Bizarna imena vinskih brendova


Cat's Pee on a Gooseberry Bush
"Mačja piša na Gusberi žbunju"! Kum se očito dobro uradio. Ili čovek jednostavno mrzi mačke. Ili vino. Ili oboje.



Fat bastard
Fat bastard ili Debelo kopile je tepanje ali i zvanični naziv britansko-francuske koprodukcije za čistokrvno francusko shiraz vince. Novonastali brend se širi poput virusa i već napaja samo Amerikance sa blizu pola milke kutija godišnje, pa ga čuveni BusinessWeek naziva marketinškim fenomenom.


Bitch
Volite li ukus vrele grenache KUČKE na usnama? Upravo se tako "Bitch" zove australijsko vino, a da utisak bude što potpuniji, naziv se na etiketi ponavlja ravno 77 puta i završava rečima "i još nekoliko". Da li je to tačan iznos negativnih iskustava sa ženama (ili muškarcima) kuma i autora ovog vina, ne znamo, ali da ga vredi srknuti - nema sumnje.


Le Vin de Merde
Jean-Marc Speziale, vlasnik restorančića u Anianu kraj Montpelliera, iznerviran činjenicom da vina iz njegovog regiona Languedoc-Roussillon loše prolaze u ocenama stručnjaka, štampe i sličnih "genijalaca", odlučio je da "imperija uzvrati udarac". Ubrzo je stvorio sopstvenu poizvodnju sa izuzetno zanimljivom etiketom: "Govanjak"! Ili Wine of Shite kako to simpatično vele u Irskoj.


Oops
Legenda veli da je "Oops!" (ups!) etiketa nastala tako što je dugi niz godina proizvođač brljao sa sadržinom i etiketama, uglavnom što je 100% vremena bio pijan i nepismen. Ne verujete? Ma nema veze, važno da je šareno i veselo.


Arrogant Frog Ribet
Ribet, ta arogantna žaba koja se u samoći folira do besvesti, pretvori se u krpenu lutku kad izađe u javnost. Možda je to preporuka da je ovo vince idealno za solodrinkere (one što piju u samoći, kad su najpametniji, najlepši i najjači sami sa samima sobom)

Elephant on a Tightrope
Slon na zategnutoj, razapetoj žici. Pa još kulira sa crnim cvikama. Ima li bolje preporuke za balans ovog francuskog jazziranog kabernea?


Frog's Piss
Znate li da su žabe iz jedne amazonske familije među najotrovnijim bićima na kugli zemaljskoj? Lepljiva smesa koju luče njihove žlezde na koži, dovoljno je jaka da domoroci njima natapaju strele koje momentalno ošamute majmuna i slična manja stvorenja. Takođe. tu žabu ližu lokalni šamani kako bi im podarila vizionarske snove. A šte reći tek o "Žabljoj pišori" kako se zove ovo francusko crveno vino. I ono može da ošamuti majmuna, pa i čoveka, pogotovo ako vas neko njime opali po tintari.


Mad Housewife
Volite li žene sa naočarima? Volite li vino sa ženama? Ovaj kalifornijski Cabernet Souvignon kao da je namenjen domaćicama srozanih najlonki da se između vrele pegle i seckanja luka, za trenutak zavale u naslonjač pred crno-belim televizorom, španskom serijom. I zahrču...


Blasted Church
"Raznesena crkva" i još kojekakve nesreće nalaze se ispod etikete koja bi lepo mogla da krasi muzej socrealizma severne Ingulatvije. Istina, nisam čuo za severnu, al nemam ni nameru da isprobavam vina sa nihilističkim etiketama.