Nova klasifikacija srpskih vina


Vina u Srbiji ubuduće će, umesto kao stona, kvalitetna, vrhunska i čuvena, biti klasifikovana kao vina bez geografskog porekla i vina sa geografskim poreklom, pri čemu će ona sa geografskim poreklom biti podeljena na tri kategorije.Novom klasifikacijom vina iz Srbije, koja je usaglašena sa regulativom Evropske unije (EU), predviđeno je da se vina sa geografskim poreklom - regionalna, kvalitetna i vrhunska - obeležavaju evidencionim markicama.

Savetnik u Ministarstvu poljoprivrede rekao je da evidenciona markica predstavlja garant potrošačima da je vino određene kategorije kvaliteta i da je proizvedeno u određenom rejonu.

Evidencione markice će omogućiti i državi da lakše prati proizvodnju i prometa tih vina, dodao je on.

Novim pravilnikom Ministarstva poljoprivrede je predviđeno da se vina sa geografskim poreklom obeležavaju evidencionim markicama različitih boja.

Zelena kartica za regionalna vina

Takozvana regionalna vina, koja se proizvode isključivo od grožđa iz nekog od tri regiona - centralne Srbije, Vojvodine i Kosova, uz mogućnost korišćenja 15 odsto grožđa iz nekog drugog regiona u zemlji, obeležavaće se zelenom evidencionom markicom i oznakom GI.

Kvalitetna vina sa kontrolisanim geografskim poreklom i kvalitetom će smeti da se proizvode isključivo od grožđa iz jednog rejona ili vinogorja i biće obeležena crvenom markicom i oznakom KPK.

Najkvalitetnija vina - vrhunska sa kontrolisanim i garantovanim geografskim poreklom i kvalitetom proizvodiće se isključivo od grožđa iz jednog rejona ili vinogorja i biće obeležena ljubičastom evidencionom markicom i oznakom KGPK.

Svaka evidenciona markica imaće jedinstven broj, a na njoj će se pored skraćenih oznaka za kategoriju kvaliteta, nalaziti i upisana godina berbe.

Jakšić je naveo da će evidencione markice štampati Zavod za izradu novčanica, da će imati osam oblika zaštite i da će zloupotreba biti nemoguća.

Kako je precizirao, svaki proizvođač će, nakon dobijanja potvrde nadležnih službi o kvalitetu vina koje proizvodi, dobijati evidencione markice tačno za onu količinu vina koju proizvodi.

Prema njegovim rečima, uvođenjem evidencionih markica, vino je postalo prvi poljoprivredno-prehrambeni proizvod u Srbiji koji ima označeno geografsko poreklo, što bi u budućnosti moglo da se desi i sa raznim vrstama sireva, kajamkom, ajvarom.

U Srbiji je trenutno, kako je kazao, vinovom lozom zasejano oko 25.000 hektara, a oko 50 vinarija proizvodi 120 vrsta vina sa geografskim poreklom.

Izvozna kvota u EU ostvarena sa 2,1 odsto!

Govoreći o izvozu vina iz Srbije D. J. je naveo da je za sedam meseci ove godine, kvota za izvoz vina iz Srbije u Evropsku uniju (EU), od 63.000 hektolitara (6,3 miliona litara), ispunjena je 2,1 odsto.

On je ocenio da je razlog tako male realizacije kvote - visok kvalitet vina koji zahtevaju kupci iz EU, velike serije koje vinari u Srbiji ne mogu da proizvedu, veća okrenutost proizvođača domaćem tržištu, ali i rastući izvoz u Rusiju.

Do porasta izvoza u Rusiju došlo nakon prošlogodišnjeg skidanja vina iz Srbije sa liste proizvoda koji se carine pri uvozu, dodavši da je u prvoj polovni 2010. u Rusiju izvezeno oko 20.000 hektolitara (dva miliona litara) vina iz Srbije, što je za 51 odsto više nego u isto vreme lane.