Vina iz Argentine


Sa 210.500 Ha pod vinogradima i godišnjom proizvodnjom od 15,8 Hl Argentina učestvuje u svetskoj proizvodnji sa 4,9 odsto i 5-ti je svetski proizvođač. Od toga 60% čini proizvodnja crvenih i 40% proizvodnja belih vina. Argentina se deli u 10 vinskih regiona. Mendoza je najcenjeniji.


Priča argentinskih loza

Kada su španski misionari pre pet vekova utirali staze ispod visokih Anda, očigledno nisu mogli da utole žeđ običnom izvorskom vodom. Iz Evrope su doneli vinovu lozu, pa su u Mendozi zasadili prve vinograde. Nebo je bilo naklonjeno eksperimentu. Početkom prošlog veka u Argentinu je pristigao novi talas evropskih doseljenika. Iz Francuske, Španije, Italije i doneli su nova vinogradarska iskustva. U poslednjih deset godina vinogradarstvo u Argentini intenzivno se modernizovalo, te je Argentina danas peti najveći proizvođač vina na svetu.

Klima i regioni

Klima je topla i suva, sa slabim kišama (15-30 cm/god) i niskom vlažnosti vazduha. Međutim, sistemi irigacije i navodnjavanja su odlični zahvaljujući blizini Anda. Ova jedinstvena polu-pustinjska priroda, sa 300 do 1600 metara nadmorske visine, predstavlja čistu i nezagađenu okolinu i vazduh.

Argentina se deli u 10 vinskih regiona. Mendoza je najcenjeniji.

Nešto posebno

Na visini između 500 i 1000 metara iznad mora rasprostire se vinorodna Mendoza. Sunčana i vruća pokrajina ima veoma nisku godišnju količinu padavina, te, stoga, vinovu lozu ne zaliva kiša, već sneg koji se topi u visokim Andima i dotiče u posebne irigacijske sisteme. Vazduh u podnožju Anda nezagađen je i suv; zato tradicionalne bolesti vinove loze argentinskim vinogradarima ne zadaju muke. Čiste klimatske uslove i duge sezone zrenja umeju iskoristiti za pravljenje kvalitetnih vina, koja uspešno osvajaju i strana tržišta.

Odličan geografski položaj vinograda: Nadmorska visina i klimatski uslovi u ovom regionu (Mendoza zapadno od centralne Argentine i uz granicu sa Čileom) daju odlične vinograde, pogotovo za sorte: Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot i Chardonnay.

Visoko-kvalitetne sorte (crvenih: Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah; i belih: Chardonnay i Torrontes)

(Poznate svetske kuće otkupljuju grožđe za proizvodnju vina; Moet Chandon, Mumm, Piper-Heidsieck za šampanjce, itd...)

Balbi

Vinogradarsko preduzeće Bodegas Balbi 1930. godine osnovao je Juan Balbi. Godine 1992. već uvaženi vinski podrum preuzelo je preduzeće Allied Domecq i opsežnim investicijama brižno modernizovalo tehnologiju proizvodnje vina. Danas se grožđe u podrumima Balbi pritiska najsavremenijim presama, a grožđani sok fermentiše u posudama od nerđajućeg čelika. Celokupni proces proizvodnje i prerade vina nadgledaju francuski vinski tehnolozi.

Vina i vinogradi u Argentini

XVI vek: Španci, zatim Peruanci i Čileanci, sade prve čokote vina u Argentini.

XVIII vek: Dolaze Francuzi, Španci i Italijani i donose nove sorte, tehnologiju i znanja o vinogradarstvu i pravljenju vina. Dolazi prvi čokot Malbec-a iz Francuske.

XX vek: Velika proizvodnja i nacionalna potrošnja po stanovniku (90 l/god).

1950-1990: veliki pad proizvodnje i potrošnje zbog situacije i preokreta u zemlji. Proizvođači menjaju politiku rada i počinju da neguju plemenitije sorte na uštrb količine. Borba za internacionalnim tržištem ih tera da proizvode tražene sorte sa određenim stepenom kvaliteta i dodatnim kvalitetnim osobinama koje su proizvod izvanrednih klimatskih uslova. Ulaganja u nove tehnologije i higijenske uslove rada, dovode do ponovnog preporoda ove industrije u Argentini.