Vina od plesnivog grožđa


Kako se spravljaju desertne vrste “Bahusove kapljice”: Spadaju u grupu specijalnih, u kojoj su svrastana još i likerska, aromatična i aromatizovana vina


Desertna vina se dele na prirodna desertna i takozvana pečena vina.

Prirodna desertna vina proizvode se od prezrelog grožđa (običan suvarak) ili od prezrelog grožđa napadnutog plemenitom plesni (plemeniti suvarak).


Pečena vina proizvode se isključivo od grožđa bogatog šećerom ili uz dodatak koncentrisane šire bez ikakvog dodavanja drugih sastojaka.

Pojmom desertna vina često se označavaju sva slatka vina koja imaju i povećanu količinu alkohola što nije u skladu sa zakonskom formulacijom tih vina.

Desertna vina od običnog suvarka spravljaju se od prezrelog i delimično isušenog grožđa. Zbog velike količine šećera u širi, alkoholna fermentacija je usporena pa traje od nekoliko nedelja do jedne ili dve godine. U toku prve godine vino se nekoliko puta pretače uz blago sumporisanje. Dok vino previre, mora se paziti da se što potpunije odvaja od taloga. Fermentacija, stabilizacija i sazrevanje tih vina traje 2-3 godine.

Desertna vina od suvaraka stvorenog plemenitom plesni proizvode se u Francuskoj na sledeći način. Grožđe se mulja, odvaja od peteljke pa se kljuk cedi jakim hidrauličnim cedilicama. Šira se odmah sumporiše sa oko 15 g/hl SO2. Šira sadrži oko 30-35 odsto šećera i oko 5-10 g/l glicerina koji šira od normalnog zrelog grožđa ne sadrži. Alkoholno vrenje se obavlja u drvenoj buradi od 225 litara (barik) i traje sve do sledećeg proleća pa i celu godinu.

Prve godine se nekoliko puta pretače uz blago sumporisanje, druge i treće godine vino se bistri i stabilizuje, a četvrte puni u boce. Vina sadrže oko 14 odsto alkohola, oko 10 odsto šećera i oko 15 g/l glicerina.
novosti.rs