Zdravo Gost, ako čitate ovo, to znači da niste registrovani. Kliknite ovde da se registrujete u nekoliko jednostavnih koraka, uživaćete u svim odlikama našeg Foruma. Imajte na umu da su zabranjeni nepristojni ili besmisleni nikovi (bez brojeva ili slova nasumice).
Istina o vinu
Povecaj Tekst Smanji Tekst

  1. Dobro Došli na Radio Šumadinac forum.

    Trenutno pregledate forum naše zajednice kao gost, što vam daje ograničen pristup većini diskusija. Registacijom koja je besplatna dobijate mogućnost da postavljate teme, privatno komunicirate sa drugim članovima (PP), odgovarate na ankete, uploadujete, i pristup mnogim drugim posebnim delovima. Registracija je brza, jednostavna i apsolutno besplatna i zato Vas molimo, pridružite našoj zajednici danas!!

    Ukoliko imate bilo kakvih problema sa procesom registracije ili vašim nalogom za prijavljivanje, kontaktirajte nas.
+ Odgovor Na Temu + Kreiraj Novu Temu
Prikaz rezultata 1 do 8 od 8
  1. #1
     OFF 
    Verni Član
    Poeni: 400,639, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 0%
    Dostignuća:
    Tagger First ClassOverdrive50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Discussion Ender
    stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart's Avatar
    Država
    Bosnia-Herzegovina
    Registrovan
    Sep 2013
    Pol
    Musko
    Zadnji Put Online : 03.09.2020 @ 18:38
    Postovi
    8,048

    icon7 Istina o vinu

    U vinu je istina, a posle ovog teksta naučićete da ga cenite još više...

    "I posle napornog dana imam vremena za lososa, gambore, i francusko vino”, govorio je glumac Aleksandar Srećković glumeći biznismena u nekada popularnoj reklami. A da li i izvan televizijskog ekrana srpski biznismeni imaju naviku da dan završe čašom dobrog francuskog vina? Bojim se da je odgovor negativan, i to iz dva razloga. Prvo, u poređenju sa našim platama cene vina su takve da bi navedeni biznismen trebalo da ostavi četvrtinu mesečne zarade u vinariji; i drugo, rukovodeći se krilaticom “za dobru svinju nema loše pomije”, 99% Srba će posegnuti za jeftinijim vinima nacionalne proizvodnje. Ali čik da to neko pri*z*na! Skromnost među vinopijama je retka vrlina, i nema tog društva okupljenog uz čašicu u kom se neće začuti podrobna analiza kvaliteta i karakteristika vina koje se pije, što će svakom iole ozbiljnijem poznavaocu izmamiti makar smešak na lice. Dakle, u zemlji prepunoj poznavalaca vina pomalo je riskantno objaviti jedan ovakav mini vinski vodič, zato se autor na početku ograđuje: nikada nije sadio ni okopavao vinograd, nikada nije brao grožđe, niti pravio vino, nije enolog po struci, nije probao ni sva vina bivše SFRJ, a kamoli sva svetska vina, prema tome, nije kvalifikovan da daje lekcije, ali ovaj tekst ima nameru da ukaže na nešto drugo: poznavanje vina ne sastoji se u količini popijenih litara, već u sposobnosti da makar površno uplovite u ono što nazivamo vinska kultura, a što čini neizostavan deo kulture savremenog čoveka. Jer, priz*najte, šta bi se bolje uklopilo uz sveću, na stolu između dvoje zaljubljenih, od boce vina. Da ne govorimo o romantičnom kucanju vinskim čašama. Možete li da zamislite umesto toga krigle piva? Evo, zato, najosnovnijih stvari koje biste morali znati o vinu...

    Procenat alkohola
    Voda je osnovni sastojak vina, čak toliko da je u njemu ima dve trećine do četiri petine! Priča se da se italijanski pisac Manconi, koji je važio za ispičuturu, zaista rastužio kad je ovo saznao. Tek nakon vode možemo govo*ri*ti o alkoholu u vinu, dakle o etanolu. Ali vino je dragoceni napitak tek ako je u njemu postignuta harmonija alkohola i ostalih komponenata, kao što su razne kiseline, ili neprevreli šećer. Zato pravim poznavaocima procenat alkohola nikada nije na prvom mestu. Štaviše, poznavajući određene sorte grožđa, oni znaju i koliki procenat mogu očekivati.
    Savet: Pokušate li u nekom podrumu gde ste ponuđeni vinom da izrazite svoju sklonost “tanjim” ili “jačim” vinima, jao vama! Završili ste karijeru, i kao poznavalac, i kao prijatelj, a to što možda volite slabija vina, domaćinu će samo reći da ste neznalica i vodopija. Zato jezik za zube i pijte vino s podneblja na kom se nalazite.



    Mešanje s vodom
    Ako je vino većinom voda, čemu onda dodatno mešanje vode i vina? Za one koji ne poznaju terminologiju: bevanda je belo ili crveno vino pomešano s vodom, gemišt se pravi ako dodate sodu ili mineralnu vodu u belo vino, a špricer je u suštini isto to, mada pametnjakovići vole da prave razliku između ova dva termina, tvrdeći da naziv zavisi od redosleda sipanja vode i vina. Na žalost, ova praksa može samo da nas izblamira u očima bilo kog stranca. Ako ste nekada i videli strance da mešaju sodu sa alkoholom, onda je to možda bio viski. Italijani, recimo, smatraju običaj mešanja vode i vina “varvarskim”. Kod nas je verovatno toliko rasprostranjen jer se tako iste količine alkohola rasporede na duži rok sedenja u kafani. A poznato je da je u nas maraton u kafani jedan od glavnih delova folklora. Ako se neko od čitalaca možda setio starogrčkih bevandi, podsetimo se da su njihova vina bila više nego duplo jača od današnjih.
    Savet: Vino je nežno i rafinirano piće, stvoreno da nas opija svojim ukusom i raduje svojom bojom. Ako Vam je previše jako – pijte kiselu ili pivo, nemojte degradirati ovo piće u koje je uloženo toliko truda, znanja, znoja i novca.


    Vino u flaši
    “Vino je u flaši kao fakir u prividnoj smrti”, slikovito je jedan italijanski enolog opisao starenje vina. Tačno se zna koliko dobra vina moraju da odstoje u buradima, i koliko, nakon toga, u flašama. Makar u svetu. Skučenog prostora i oskudevajući u ambalaži, naši proizvođači su uvek imali, pili i prodavali vino od poslednje berbe. Tako nisu mogli ni plasirati na tržište arhivska vina, ni uskladištiti veće količine vina iz dobrih godina. Drugim rečima, iz godine u godinu ločemo svoju vinsku tradiciju, ma kakva ona bila.
    Savet: Ono što “ubija” vino jeste i visoka temperatura, ali pre svega – svetlost. Zato gledajte da vino, bilo otvoreno, bilo zatvoreno, čuvate na nekom tamnom mestu. A što se kupovine tiče, tu neka vam je Bog u pomoći, pošto je prava lutrija naći dobro očuvano vino. Da ne govorimo o tome kako je ispravan položaj flaše vodoravan, tako da se natapa čep. Naime, našim trgovcima biće potrebno još nekoliko vekova da savladaju kulturu čuvanja vina.
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  2.    Linkovi Sponzora

    SRB HOST

  3. #2
     OFF 
    Verni Član
    Poeni: 400,639, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 0%
    Dostignuća:
    Tagger First ClassOverdrive50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Discussion Ender
    stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart's Avatar
    Država
    Bosnia-Herzegovina
    Registrovan
    Sep 2013
    Pol
    Musko
    Zadnji Put Online : 03.09.2020 @ 18:38
    Postovi
    8,048

    icon7 Odg: Istina o vinu

    Degustacija

    Par u restoranu naručio je vino. Kelner donosi flašu, otvara je, sipa malo vina u čašu džentlmenu (ne daj Bože da na Balkanu žena proba vino, iako je poznato da su žene vrhunski svetski enolozi i degustatori). On uzima gutljaj, promulja ga po ustima, i znalački klimne glavom, tako da kelner može da pristupi sipanju. A šta je, kog vraga, procenio tokom svoje degustacije, to ni on sam ne zna!
    Mi, amateri, možemo tokom vremena ovladati pukom tehnikom degustacije, ali je pitanje hoćemo li ikada prodreti u njenu suštinu. Jer, osetljivo čulo ukusa nije dato mnogima, i može se meriti sa apsolutnim sluhom. Ocenjuju se uvek četiri glavne karakteristike: boja, bistrina, miris i ukus vina, ali za složenije ocene bi nam bilo potrebno još mnogo, mnogo stranica, a i autor bi se u problematiku zapleo kao pile u kučine.
    Savet: Jedino što svaki amater mora da zna i jedino u čemu i u restoranima treba biti nepopustljiv jeste temperatura vina, zbog čega se, zapravo, i vrši degustacija. Jer, malo je verovatno da će vino stići da prokisne pre nego što Vam ga posluže, ali buke vina može se razviti samo na pravoj temperaturi, što za bela vina iznosi izmedju 6 i 10, za roze i slabija crvena do 14, a za jača crvena između 15 i 18 stepeni.

    Pravila kod služenja
    Najjednostavnije pravilo pri slaganju vina i jela bilo bi: Slaži prema boji. Tako se bela vina piju uz bela mesa, piletinu, belu ribu, i sl, a crvena uz tamno meso kao što je gove*dina, divljač, perad, ili roštilj. Penušava i slatka vina služe se uz dezert. Opšte pravilo sipanja glasi: čaše se nikada ne pune do vrha, već najviše do dve trećine. Vino se donosi u originalnom pakovanju i otvara pred gostima.
    Savet: Pri sipanju, vino ne sme preko grlića kapati po stolu, što ćete jednostavno sprečiti tako što ćete sipanje završiti pokretom uvrtanja boce. Ovaj pokret je izgleda zabranjen u našim lokalima pošto se kelnerima u 49 od 50 slučajeva desi da im vino kaplje po stolu.
    Autor je smatrao izlišnim da navede da se vino pije iz čaša sa nožicom, mada, kad bolje razmislim, nije redak slučaj da u našim lokalima NEMAJU takve čaše, pa vam donesu one najobičnije, ravne, od debelog stakla.

    I naravno da bi se o vinu mogle pisati hiljade i hiljade stranica (a ko zna koliko ih je već napisano), ali autor bi se ovde zaustavio jer mu već ide voda na usta od ovolikog razglabanja o vinu. Ako bismo se sada upustili i u problematiku odabira vina iz raznovrsne ponude naših vinarija, čitaocima ne bi bio ostavljen ni jedan izazov u koji bi mogli sami da se upuste.
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  4. #3
     OFF 
    Verni Član
    Poeni: 400,639, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 0%
    Dostignuća:
    Tagger First ClassOverdrive50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Discussion Ender
    stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart's Avatar
    Država
    Bosnia-Herzegovina
    Registrovan
    Sep 2013
    Pol
    Musko
    Zadnji Put Online : 03.09.2020 @ 18:38
    Postovi
    8,048

    icon7 Odg: Istina o vinu

    Dva decilitra vina dnevno maksimum



    Stručnjaci su proučavali broj smrtnih slučajeva koji se usko povezuju s alkoholom, poput srčanih bolesti, moždanog udara, visokog krvnog pritiska, dijabetesa, ciroze jetre, epilepsije i pet različitih vrsta raka


    LONDON - Kada bi vlasti promenile preporučenu količinu alkohola nedeljno, spasli bi više stotina života svake godine, tvrde naučnici sa Univerziteta Oksford.

    To znači da bi preporučene doze trebalo prepoloviti i one bi trebalo da iznose oko dva decilitra na dan za muškarce i nešto manje za žene, piše Dejli mejl.

    Stručnjaci su proučavali broj smrtnih slučajeva koji se usko povezuju s alkoholom, poput srčanih bolesti, moždanog udara, visokog krvnog pritiska, dijabetesa, ciroze jetre, epilepsije i pet različitih vrsta raka.

    Tokom istraživanja je utvrđeno da samo trećina ljudi s ovim bolestima ne pije redovno alkohol, što potvrđuje negativan uticaj prevelike količine alkohola na zdravlje.

    "Samo u Engleskoj mogli bismo spasiti oko 4. 600 prevremenih smrti ako bismo ljude uputili da prepolove svakodnevne količine alkohola, a to naravno važi i za ostatak sveta", rekla je voditelj studije dr Melani Nikols.

    Ona je objasnila da, iako male količine alkohola, naročito vina i piva, imaju pozitivno dejstvo na zdravlje, većina ljudi ga pije u količini koja im više šteti nego što im donosi koristi.tanjug
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  5. #4
     OFF 
    Verni Član
    Poeni: 400,639, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 0%
    Dostignuća:
    Tagger First ClassOverdrive50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Discussion Ender
    stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart's Avatar
    Država
    Bosnia-Herzegovina
    Registrovan
    Sep 2013
    Pol
    Musko
    Zadnji Put Online : 03.09.2020 @ 18:38
    Postovi
    8,048

    icon7 Odg: Istina o vinu

    Crno vino štiti mozak od demencije?

    Sastojak crnog vina resveratrol mogao bi da štiti neurone i smanji rizik od demencije, kažu američki naučnici.

    Brojna istraživanja su pokazala da crno vino „čuva” moždane funkcije, a blagotvorno svojstvo vina žele da potvrde i naučnici sa univerziteta Džordžtaun u Sjedinjenim Američkim Državama.

    Resveratrol, sastojak prisutan u crnom grožđu, pripada porodici polifenola, a daje vinu, ukoliko se umereno konzumira, pozitivno dejstvo po zdravlje.

    Naučnici su pokrenuli kliničko ispitivanje druge faze vezano za uticaj tog sastojka na Alchajmerovu bolest, najčešći oblik demencije, preneli su francuski mediji.

    Smatra se da bi taj polifenol mogao da utiče na produženje života nervnih ćelija delujući na određene gene.

    Istraživanje američkih naučnika trajaće godinu dana, polovina učesnika će dobijati tablete čistog resveratrola, dok će drugima biti davan placebo - lažni lek.

    Ovo istraživanje je, pre svega, pokrenuto da bi bila proverena bezbednost i podnošenje resveratrola kada se konzumira dva puta dnevno u većim dozama
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  6. #5
     OFF 
    Verni Član
    Poeni: 400,639, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 0%
    Dostignuća:
    Tagger First ClassOverdrive50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Discussion Ender
    stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart's Avatar
    Država
    Bosnia-Herzegovina
    Registrovan
    Sep 2013
    Pol
    Musko
    Zadnji Put Online : 03.09.2020 @ 18:38
    Postovi
    8,048

    icon7 Odg: Istina o vinu

    Šta sve treba da znaš o vinu

    Crveno i belo vino dobijaju se na skoro identičan način. Crveno vino svoju boju dobija od kožice crnog grožđa. Ukoliko se kožica ukloni pre fermentacije od crnog grožđa se može dobiti i belo vino. Svega nekoliko belih vina se izvodi od crnog grožđa. Šampanjac je jedan od tih izuzetaka.

    Roze se dobija fermentacijom crnog grožđa, gde se pokožica izdvaja nakon vrlo kratkog delovanja na grožđani sok.

    Svaku vinsku priču treba započeti osnovom o vinu…

    Prirodnim procesom fermentacije, šećer iz grožđa uz pomoć kvasca prelazi u alkohol, pri čemu se oslobađa ugljen – dioksid i magija počinje. Naravno, ova pojednostavljena verzija je tek osnova procesa proizvodnje u kojem vinar ima glavnu ulogu. To je jedan od razloga što ne postoje dva vina potpuno istog ukusa.

    Za koje god vino da se odlučiš, u zavisnosti od raspoloženja, hrane, godišnjeg doba ili nekog drugog kriterijuma, najbitnije od svega je pravilno ga poslužiti kako bi dobila maksimum ugođaja.
    Kako pravilno servirati vino
    Temperatura serviranja vina – Uz izbor adekvatne čaše, neophodno je da znaš i na kojoj temperaturi da serviraš vino. Treba da znaš da i najkvalitetnije vino servirano nekoliko stepeni toplije ili hladnije, može biti uništeno. Na svu sreću, danas većina proizvođača na samoj boci ističe na kojoj je temperaturi najbolje servirati ga. Ukoliko ipak to nije slučaj, ovo su neka opšta pravila.

    * Šampanjska vina – najbolje ih je servirati na temperaturi od 7 do 11 stepeni Celzijusa (većina šampanjskih i penušavih vina), dok starija, kompleksnija i skuplja šampanjska vina treba servirati na temperaturi približnoj za serviranje belih vina.

    * Bela stona slatka ili suva vina – najbolje je servirati od 5 do 10 Celzijusa.

    * Bela slatka kvalitetnija vina, desertna vina, na primer, Sauternes, Gewurtztraminer na temperaturi od 7- 10 stepeni Celzijusa.

    * Bela suva vrhunska vina, najkvalitetnija vina iz Francuske, Nemačke, Amerike, Australije najviše vole temperature između 10 i 14 stepeni.

    * Roze vina je pre služenja najbolje čuvati na temperaturama od 10 do 13 stepeni.

    * Laka voćna crvena vina, sa nižim sadržajem tanina, Cotes du Rhone, Beaujolais Nouveau, Chianti – 10 -15 stepeni.

    * Većina crvenih vina najbolja su na sobnoj temperaturi 16-18 Celzijusa. Ukoliko je vino hladnije, tanini postaju izraženiji i vino može imati opor ukus. U suprotnom, ako vino serviraš na temperaturi višoj od preporučene, ono može da bude beživotno i slabo. Pravilo je da bi složenija vina trebalo servirati na višim temperaturama do 18 stepeni, pa čak i koji stepen više, kako bi se istakla njihova punoća .

    * Sherry i Porto – 16 -18 Celzijusa.

    Niže temperature smanjuju isparljivost i time smanjuju arome, ali ističu kiselost i oštrinu, što je karakteristika belih vina. Vino servirano na višoj temperaturi zbog isparljivosti alkohola imaće oštar miris i pokazaće sve nedostatke vina.
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  7. #6
     OFF 
    Verni Član
    Poeni: 400,639, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 0%
    Dostignuća:
    Tagger First ClassOverdrive50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Discussion Ender
    stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart's Avatar
    Država
    Bosnia-Herzegovina
    Registrovan
    Sep 2013
    Pol
    Musko
    Zadnji Put Online : 03.09.2020 @ 18:38
    Postovi
    8,048

    icon7 Odg: Istina o vinu

    Otvaranje vina

    Svima je poznato kako se otvara vino. Ono na šta se manje obraća pažnja je način na koji se otvaraju penušava vina i šampanjci. Zaboravi na sve ono što si videla na televiziji i proslavama. Mućkanjem flaše i izletanjem zatvarača izgubićeš ne samo deo dragocenog vina iz boce, već i deo dragocenih mehurića, što je gubitak za vaša čula. Prilikom otvaranja bocu drži jednom rukom, a drugom istovremeno pridržavaj čep. Potrebno je lagano okretati bocu, držeći čep dok se ne čuje prigušeni zvuk izlaska pampura.



    Izbor čaša za vino

    U većini slučajeva bolje su veće čaše. U njima bez bojazni možeš zavrteti vino kako bi uživala u njegovim aromama. Male čaše ostavi za desertna vina. Za bela vina izaberi nešto manju čašu nego za crveno vino, jer belim vinima nije potrebno da dišu kako bi razvila buke.

    Lagana bela, mahom osvežavajuća vina sa voćnim aromama, serviraju se na nižim temperaturama od crvenih vina, imaju manji procenat alkohola i nije im potrebno da dišu, pa se opredeli za manje čaše.

    Kod kompleksnih belih vina opredeli se za veću čašu, kako bi vino imalo veći kontakt sa vazduhom i time se u potpunosti otvorilo.

    Crvena vina je najbolje da poslužiš u čašama glatkih ivica u obliku lale.



    Lagana crvena vina serviraju se u nešto manjim čašama, koje podsećaju na one koje se obično koriste za aromatična bela vina. Snažna crvena vina zahtevaju velike čaše, kako bi se potpuno otvorila.

    Šampanjac se pije iz jako izduženih čaša. Razlog za ovo je što upravo čaša treba da usmeri sve one fine mehuriće na tvoj nos.

    Kako postoji široki spektar slatkih vina, teško da se može reći da postoji samo jedna čaša za sva vina. Ipak, ukoliko bi generalizovali, najbolje nbi bilo da se opredeliš za manje čaše, koje su šire pri dnu i sužavaju se ka vrhu.
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  8. #7
     OFF 
    Verni Član
    Poeni: 400,639, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 0%
    Dostignuća:
    Tagger First ClassOverdrive50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Discussion Ender
    stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart's Avatar
    Država
    Bosnia-Herzegovina
    Registrovan
    Sep 2013
    Pol
    Musko
    Zadnji Put Online : 03.09.2020 @ 18:38
    Postovi
    8,048

    icon7 Odg: Istina o vinu


    Pravilno držanje čaša


    Iako na prvi pogled izgleda nevažno spominjati kako se pravilno drži vinska čaša, veruj da nije tako. Postoji nepravilan i pravilan način i to je itekako bitno!



    Postoji razlog zašto se vina serviraju u čaše sa stopom, a to je da se vino ne bi grejalo rukom. Vinske čaše se uvek drže za stopu.

    Redosled serviranja vina


    Kada poslužuješ vina treba da imaš u vidu sledeća pravila:

    * Belo ili roze vino pre crvenog;
    * Suva vina pre slatkih;
    * Laganije vino pre težeg.

    Nakon svega, jedino što preostaje je da odeš u najbližu vinoteku i odabereš vino u kojem ćeš uživati!

    Sve što ste želeli da znate o vinu


    Muzika pojačava ukus vina

    Crno vino ukusnije ukoliko se pije uz muziku Džimija Hendriksa ili sastava “The Rolling Stones”, dok belo vino takođe ima svoj muzički ukus, pokazalo je istraživanje škotskih naučnika sa Univerziteta u Edinburgu.

    Ukus crnog vina dolazi do izražaja uz muziku Džimija Hendriksa, dok se za potpuno uživanje u ukusu belog vina preporučuju pesme Kajli Minog ili Tine Tarner.


    Profesor Ejdrijan Nort, vođa istraživanja o međusobnom uticaju vina i muzike sprovedenog na Univerzitetu u Edinburgu, očekuje da će trgovci vinom ubuduće na bocama imati otisnutu preporuku o odgovarajućoj muzici koju je najbolje slušati uz određeno vino.

    Istraživanje je sprovedeno na odseku za psihologiju za potrebe čileanskog proizvođača vina Aurelia Montesa koji svojim vinima prilikom sazrevanja pušta monaške molitve, a u njemu je učestvovalo 250 studenata. Stručnjaci su otkrili da ukus vina "Caberne Sauvignon" jača kad se pije uz "jaku i tešku muziku". Na drugoj strani, "Chardonnay" bolje prija uz "poletne i osvežavajuće" melodije.

    Škotski naučnici su na osnovu novih saznanja preporučili da se "Cabernet Sauvignon" pije između ostaloga uz pesme "All Along The Watchtower" (J. Hendrix), "Honky Tonk Woman" (Rolling Stones), "Live And Let Die" (Paul McCartney and Wings) i "Won’t Get Fooled Again" (The Who).

    "Chardonnay" najbolje prija uz "Atomic" (Blondie), "Rock DJ" (Robbie Williams), "What’s Love Got To Do Woth It" (Tina Turner) ili "Spinning Around" (Kylie Minogue).

    Vino sorte "Syrah" posebno je dobro uz Pučinijevu ariju "Nessun Dorma", dok je merlot najpitkiji uz "Sitting On The Dock Of The Bay" Otisa Redinga.

    U ranije sprovedenom istraživanju profesor Nort pokazao je da će ljudi radije kupiti francusko vino ukoliko u se u pozadini čuje muzika svirana na harmonici.
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  9. #8
     OFF 
    Verni Član
    Poeni: 400,639, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 0%
    Dostignuća:
    Tagger First ClassOverdrive50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Discussion Ender
    stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart has a reputation beyond repute stuart's Avatar
    Država
    Bosnia-Herzegovina
    Registrovan
    Sep 2013
    Pol
    Musko
    Zadnji Put Online : 03.09.2020 @ 18:38
    Postovi
    8,048

    icon7 Odg: Istina o vinu

    Grčki filozof Plutarh (45. - 125. god) rekao je da je "Vino najkorisnije od svih pića, najukusnije od svih lijekova i najslasnije od svih životnih namirnica". Pretpostavlja se da je čovjek, završivši s nomadskim načinom života i počevši s kultiviranjem biljaka, počeo i s uzgajanjem vinove loze. Postoji nekoliko povijesnih pretpostavki tko je prvi i kada počeo s uzgojem vina, no sigurno je da se vinova loza vrlo brzo proširila i da je danas vrlo rasprostranjena.

    Prema Hansu Wagneru, u prošlosti je vino liječilo kao danas injekcija i skalpel. Hipokrat je 400. god. prije Krista vino koristio kao sredstvo za jačanje, ublažavao njime bolove kod išijasa, liječio rane i crijevne bolesti. Do 19. stoljeća postojala je prava nauka o ljekovitosti vina, dok je na tu ljekovitost danas gotovo zaboravljeno. Vino je alkoholno piće dobiveno alkoholnom fermentacijom grožđanog soka - mošta. Definicija vina po pravilniku je nešto kompliciranija, no ovom kratkom definicijom vidimo i što je vino, kako nastaje i od čega, iako su te stvari ionako svima poznate. Kvaliteta vina ovisi velikim udjelom o pravovremenoj i pravilnoj berbi grožđa, a određuje se degustacijom i kemijskom analizom. Ispituje se još mikrobiološki, kao i na utjecaj zraka i nisku temperaturu.

    Za vino se može reći da je mnogo više od alkoholnog pića. Mnoge znanstvene studije su potvrdile da umjerene kličine vina pomažu zdravlju.Američko ministarstvo zdravstva također kaže da umjerena količina vina uz obroke koristi zdravlju.

    Vino se sastoji od vode (oko 850 g), katkada malo neprovrela šećera, 60 do 100 g etilnog alkohola, malo glicerina, kiseline, tanina (crno vino), vitamina, polifenola i flavanoida. Treba u svakom slučaju reći da se u vinu nalazi i određena količina metilnog alkohola koji se u vinu neutralizira etilnim alkoholom.

    Alkohol iz vina brzo ulazi u krvotok i djeluje na sve dijelove našeg tijela, no ako je konzumacija umjerena, to je djelovanje pozitivno na naš organizam. Alkohol djeluje na probavni sustav (ubzano lučenje sline i ezima, hrana se brže razgrađuje, općenito bolja probava), na disanje (šire se krvne žile organa za disanje), na srce i krvotok (šire se krvne žile, smanjuje se rizik od krvnih ugrušaka, pozitivno djeluje na krvni tlak, povećava se HDL - dobar kolesterol), na kožu (širenjem žila, pojačana prokrvljenost), na spolne žlijezde (potiče njihov rad), na bubrege, mjehur i jetru (zbog bolje prokrvljenosti organi bolje rade i izlučuju otrovne tvari) te na rad mozga (povećava se opskrba kisikom).

    Pozitivni učinci konzumacije alkohola vrlo lako postaju poprilično negativni ako se pretjera s količinom pa tada ubija stanice mozga i uzrokuje cirozu jetre. Za one koji ga prekomjerno uživaju povećava rizik od moždanog udara i mnogih vrsta raka, kao što su rak dojke, usne šupljine, jednjaka, jetre i dr. Doktor John D. Potter iz Centra za istraživanje raka u Seattleu kaže da je uz pušenje pretjerano pijenje alkohola najrizičnije za razvoj raka.

    Osim alkohola u vinu se nalaze i polifenoli - oni u vinu potječu iz ljuske, koštica i peteljki. Da bi u tijelo unijeli jednaku količinu polifenola iz soka kao iz vina, moramo popiti 50% više soka. Razlog tomu je što vino stoji i alkohol izvlači iz koštica, peteljki i ljuske polifenole pa ih u vinu ima više. Bez obzira na taj omjer, već spomenuti profesor John D. Potter radije preporuča sok od grožđa nego vino. Manja količina vina ipak nikako ne bi trebala štetiti našem organizmu. Važnost polifenola je u njihovom antioksidativnom djelovanju, oni u stanicama tijela sprječavaju neželjene i opasne reakcije kisika koje su odgovorne za cijeli niz bolesti. Takvim rekacijama kisika nastaju slobodni radikali koji su uslijed reakcija izgubili jedan elektron te ga uzimaju negdje drugdje i na taj način izazivaju prave lančane reakcije. U odnosu na drugo voće, povrće i sokove, vino sadrži mnogo veću količinu polifenola, odnosno antioksidanasa i to je jedan od razloga njegova ogromnog djelovanja na zdravlje. U vinu su najvažniji: rezveratol (najdjelotvorniji od svih polifenola), kvercetin (zaustavlja rak), epikatehin (zaustavlja rak, u razmjerno velikim količinama u vinu) i katehin (sprječava nastajanje krvnih ugrušaka).

    U vinu se nalaze i vitamini: vitamin A (u malim količinama), B1 (vitamin koji igra veliku ulogu u metabolizmu ugljikohidrata), B2 (izbacivanje otrovnih tvari, metabolizam tvari), B6 (upravlja metabolizmom masti i sudjeluje u razgradnji bjelančevina), folna kislina (sudjeluje u stvaranju crvenih krvnih stanica), vitamin C (posebno u mladim vinima, u mnogim procesima metabolizma). Od minerala i elemenata u tragovima u vinu se nalaze: kalij, natrij, kalcij, magnezij, željezo, mangan, cink, bakar, jod, fosfor i klor.

    Koje vino ima bolji utjecaj na organizam? Prema profesoru Creasyju s Cornella, bijelo vino ima dvadeset puta manje polifenola nego crna vina, a razlog se nalazi u proizvodnom procesu. Obje vrste vina rade se od bijelog grožđa, no kod bijelog vina sok se istisne iz grožđa prije fermentacije, dok se kod crnog vina grožđe fermentira, a tek zatim cijedi, a do tada alkohol izvuče sve što se nalazilo u koži, košticama i peteljkama grožđa.

    Kako bi se dokazalo to pozitivno djelovanje vina postoje mnoge studije koje idu tomu u prilog. U danskom centru za epidemologiju dvanaest godina je trajalo istraživanje u kojem su se tražile veze između pijenja vina i smrtnosti. Rezultat je bio: ljudi koji ne piju vino imaju kraći očekivani životni vijek od onih koji popiju 3 - 5 čaša vina na tjedan. U jednoj studiji Svjetske zdravstvene organizacije WHO tvrdi se da onaj koji redovito i umjereno konzumira vino, živi duže i zdravije.

    Preporučena količina vina kod prosječnog sadržaja alkohola od deset do jedanaest posto iznosi dvije čaše na dan od 0,1 l za žene i tri čaše na dan od 0,1 l za muškarce. Ljekovitost vina najviše dolazi do izražaja ako ga pijemo uz večeru. Osim toga, ono obogaćuje okus hrane i stvara dobro raspoloženje.

    Svaka zdrava osoba može uživati u pozitivnom djelovanju umjerene količina vina. No postoje skupine za koje se vino nikako ne preporuča. U tu skupina ponajprije spadaju djeca. Alkohol je otrov za djecu, njihove stanice mozga reagiraju znatno osjetljivije na alkohol od odraslih. Alkohol u djece napada enzimski sustav i metabolizam energije, jetra dijeteta nije toliko razvijena kako bi mogla razgraditi alkohol. Alkohol ne bi trebale piti trudnice, osobe sa čirom na želucu i dvanaesniku; crno vino ne bi trebale konzumirati osobe koje boluju od hemeroida; kod hipertireoze bi se alkohol trebao izbjegavati, kao i kod gihta. Kod osoba koje bolju od upale gušteraće ili upale jetre vino je potpuno zabranjeno.
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

Informacija Teme

Users Browsing this Thread

Trenutno 1 korisnika pregleda ovu temu. (0 članova i 1 gosta)

     

Slične Teme

  1. Alpha Team 1999 - Istina
    Od aramisBL u forumu Muzika u 320kbps-Wav-Flac
    Odgovori: 2
    Zadnji Post: 15.06.2021, 17:09
  2. Milosrdna istina zarazena - kancerom
    Od Vesna u forumu Aktuelnosti
    Odgovori: 0
    Zadnji Post: 05.12.2014, 19:33
  3. Verovanje Post Istina
    Od Vesna u forumu Religija
    Odgovori: 1
    Zadnji Post: 16.04.2012, 21:22
  4. Istina je u vinu
    Od Vesna u forumu Vinarstvo
    Odgovori: 0
    Zadnji Post: 24.03.2012, 22:10
  5. Zavet - istina ljubav
    Od Vesna u forumu Aktuelnosti
    Odgovori: 1
    Zadnji Post: 29.02.2012, 07:03

Članovi koji su pročitali ovu temu : 0

Nemate dozvolu da vidite spisak imena.

Tagovi za ovu Temu

Pravila Postanja

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts


O Nama

    Narodni radio, melem za uši ko ne sluša može da ga nađe na www.radiosumadinac.org

Preporučeni Linkovi

Pratite nas na

Twitter Facebook youtube Flickr DavianArt Dribbble RSS Feed



RSS RSS 2.0 XML MAP HTML
Loading...
Svaki korisnik ovog sajta odgovoran je za sadržaj poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za njihov sadržaj. Postavljanjem vaše poruke ili vašeg autorskog dela saglasni ste da ovaj sajt postaje distributer vašeg dela i odričete se mogućnosti njegovog povlačenja ili brisanja bez saglasnosti uprave sajta. Distribucija sadržaja sa ovog sajta je dozvoljena samo u nekomercijalne svrhe, uz obaveznu napomenu da je sadržaj preuzet sa ovog sajta i uz obavezno navođenje adrese RadioSumadinac.org. Kako je sajt ovih dimenzija nemoguće u potpunosti kontrolisati, ukoliko primetite materijal nad kojim Vi ili neko drugi već ima autorska prava, odmah nam se obratite i materijal će biti uklonjen. Za sve ostale vidove distribucije obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od vlasnika Sajta


Optimizovano za rezoluciju: 1920x1080