Vinoterapija - recept za zdravlje i lepotu


U vinu se ne krije samo istina, već i zdravlje i ljepota. Ljekovita, ali i kozmetička svojstva grožđa i vina poznata su još od antičkih vremena.

U starom Egiptu, Babilonu, Grčkoj i Rimu grožđe i vino nisu se koristili samo za očuvanje zdravlja i tjelesne kondicije, nego i za njegu, postizanje i očuvanje ljepote i mladenačkog izgleda kože lica i tijela.

Njega grožđem bila je popularna i na dvoru francuskog kralja Luja XIV. Plemići i plemkinje masirali su svoja lica sokom od grožđa da bi izbrisali tragove umora i učinili kožu mekom, sjajnom i napetom.

Stoljećima kasnije, 1993. godine u istoj toj Francuskoj, u vinorodnoj pokrajini Bordeaux, započela su istraživanja kojima je svrha bila znanstveno potvrditi pozitivno djelovanje grožđa i vina na zdravlje i ljepotu koje je poznato još iz antičkog doba. Tada je, između ostalog, otkriveno da koštice grožđa sadrže tvari koje su mnogo učinkovitije u borbi protiv slobodnih radikala od antioksidanata i vitamina E i C, koji su dotad smatrani najučinkovitijima. Kako je poznato da su slobodni radikali najodgovorniji za starenje kože, ubrzo su koncipirani i prvi kozmetički pripravci na bazi polifenola dobivenih hladnim prešanjem iz koštica grožđa. Nešto kasnije, 1999. godine, otvoren je i prvi wellness centar koji je u ponudi imao vinoterapiju, odnosno različite kozmetičke kure bazirane na ljekovitom djelovanju grožđa i vina.



Vinoterapija izvana i iznutra

Vinoterapija se temelji na pozitivnom učinku koje sastojci iz grožđa i vina imaju na ljudsko zdravlje i ljepotu, a posebno kožu lica i tijela. Grožđe sadrži obilje vitamina, minerala i elemenata u tragovima, među kojima su vitamini A i B-skupine, vitamini C i E, potom natrij, fluor, magnezij, željezo, kalij, kalcij i fosfor, te voćne kiseline: vinsku, limunsku i jabučnu. Grožđe, a posebno njegove koštice i pokožica, bogato je i polifenolima, antioksidansima koji su posebno učinkoviti u borbi protiv slobodnih radikala odgovornih za čak 80% starenja naše kože. Oni su, primjerice, 50 puta jači od vitamina E i 18 puta od vitamina C.

U vinoterapiji se koriste sortna vina i njihovi ekstrakti, sokovi od grožđa, gnječeno grožđe i ostaci od prešanja, te brašno, mekinje, kao i hladno prešano ulje od koštica grožđa. Takvo ulje je posebno učinkovito i vrijedno jer uz obilje antioksidansa i polifenola sadrži oko 90% nezasićenih masnih kiselina, od čega čak oko 70% esencijalne linolinske kiseline. Bioaktivne tvari iz grožđa, vina i koštica koriste se za čišćenje, peeling, masaže i kupke, obloge, pakunge i maske za lice, pojedine dijelove ili za cijelo tijelo. Da bi se još više pospješilo djelovanje bioaktivnih tvari dobivenih od vina, grožđa i koštica, one se često miješaju termalnom vodom, ljekovitim blatom, maslacem od kozjeg mlijeka, medom te različitim eteričnim uljima.

No, vitalnost, zdravlje i ljepota ne potiču se vinoterapijom samo izvana različitim kozmetičkim tretmanima i kurama, već i iznutra. Zato vinoterapija podrazumijeva i birane jelovnike koji se temelje na zdravoj hrani i napicima koji pogoduju vitalnosti, zdravlju i ljepoti, ali (i te kako) gode i nepcu.

Uz uživanje u biranim vinima i sokovima od grožđa, u ponudi wellness centra s vinoterapijom su i vrhunska jela za čiju se pripremu koristi vino, grožđe, kao i, u kulinarstvu odavno poznato, ulje koštica grožđa. Na jelovnicima su i nezaobilazni kruh, peciva, tjestenine i krekeri spremljeni od brašna i mekinja dobivenih od grožđanih koštica.


Učinci vinoterapije

Zahvaljujući sastojcima grožđa, a prvenstveno polifenolima, učinkovitim antioksidansima, te voćnim kiselinama, vinoterapija ima dokazani anti-aging efekt. Kozmetički tretmani sprečavaju preuranjeno starenje, a ujedno ublažavaju znakove starenja kože tijela i lica. Tako koža postaje mekša i nježnija, dublje bore se ublažavaju, a sitne se povlače.

Vinoterapija potiče i mikrocirkulaciju i produkciju kolagena, ali i izmjenu tvari i izlučivanje otrova iz vezivnih tkiva, čime koža postaje čvršća, napetija i ružičasta. Zahvaljujući nezasićenim masnim kiselinama (a posebno linolinskim, koje sadrži i naša koža), potiče se i čuva vlažnost kože te se jača njeno tkivo pa ona postaje elastičnija, dok se istovremeno izlučuje suvišna tekućina, čime se sprečava stvaranje ružnih nakupina, prvenstveno na problematičnim zonama. No, osim protiv vodenog, ona djeluje i protiv čvrstog celulita jer ima drenažni učinak, pa potiče cjelokupnu izmjenu tvari, a posebno razgradnju masnih nakupina.

Zahvaljujući voćnim kiselinama, vinoterapija odstranjuje odumrle i oštećene stanice, istovremeno potičući produkciju novih, pa se koža revitalizira i regenerira. Učinkovita je i protiv neravnomjerne pigmentacije i smeđih mrlja koje nastaju uslijed izlaganja suncu, djelovanja hormona ili starenja. Kozmetičkim tretmanima na bazi vina i grožđa koža se izbjeljuje, a smeđe mrlje se smanjuju ili potpuno nestaju.

Kozmetički tretmani i kure koji potiču vitalnost, regeneriranje i zdravlje kože lica i tijela, a posredno i čitavog organizma, na bazi su cjelovitog, holističkog pristupa u kombinaciji s kurom koja se temelji na grožđu, sokovima od grožđa, biranim vinima te zdravoj prehrani, temeljenoj na ulju, brašnu i mekinjama grožđanih koštica. Hranjive i ljekovite tvari koje se grožđem, sokovima i vinom unose u tijelo dokazano smanjuju razinu kolesterola u krvi, potiču rad srca i krvotoka, sprečavaju prerano starenje stanica tijela, aktiviraju izmjenu tvari, jačaju imunološki sustav, djeluju antikancerogeno te potiču funkcije mozga i živčanog sustava.

vinarija.rs