Agilni Šumadinci u Riznici vina

Premotavanje filma u blisku prošlost: Beograd je svake godine bio domaćin fudbalske utakmice – Novinari protiv selektora. Naime, zvanična reprezentacija pod rukovodstvom u tom trenutku aktuelnog stručnog štaba, izlazila je na megdan simpatičnoj družini, sastavljenoj mahom od narodu omiljenih igrača koje je iz ovog ili onog razloga selektor ignorisao. Tada se dosta toga dešavalo po nacionalnom ključu, pa su mnogi dobri igrači ostajali bez prilike da igraju u A reprezentaciji, za slučaj da je njihova nacija već ispunila kvotu. Takva utakmica je predstavljala odličnu priliku da se „otpisani“ prikažu u što boljem svetlu, što su iz sve snage i činili.

Udruženje vinara i vinogradara Šumadije u svom sastavu ima dva giganta i doajena scene. Kada se pomenu šumadijska vina, uglavnom se na njih i misli. No, Bogu hvala, nije to knjiga od dva slova, pa se u četvrtak organizuje interesantna promocija, vrlo uslovno rečeno „malih“. Mali uče od velikih, pa je svaki uspeh malog, uspeh i velikog. Obrnuto takođe važi, odnosno podrazumeva se. Samo snažna koheziona sila može katapultirati Šumadiju na mesto koje joj pripada, a da je to mesto jako visoko, u to nema potrebe sumnjati. Da te sile ima i da je moćna, videćemo u četvrtak.

Vrhunski vinski doživljaj je zagarantovan, pošto su u pitanju izuzetna srpska vina. Vinarija Arsenijević će se po prvi put malo zvaničnije predstaviti svojim sjajnim sovinjon blanom. Reći ćemo samo da ovo vino zaslužuje posebnu pažnju! Vinarija Rogan, pomalo kontroverzna zbog „puteva Gospodnjih“, kojima im se vino šeta po trasi Šumadija – Slovenija – Šumadija, nadamo se da donosi svoj širaz, istinsku perfekciju u boci. Mlada ali ozbiljnim poznavaocima vinske scene poznata i omiljena vinarija SS Mar na astal, kao ozbiljan adut spušta svoju, gotovo začuđujuće moćnu frankovku. Vinarija Art Wine, prepoznatljiva po latinoameričkoj estetici na boci će se najverovatnije predstaviti sa svoje dve etikete: šardone & kaberne. Na kraju, kapiten ove respektabilne ekipe, Vinarija Despotika, bez koje nijedno okupljanje nije okupljanje. Ozbiljna, profesionalna, staložena, posvećena i racionalna ekipa donosi svoj krucijalni Dokaz, već lepo pozicionirani kaberne sovinjon.

Pošto smo svih šest vina najavljenih za „novinarsku selekciju“ Šumadinaca već temeljno konzumirali u više navrata, ostaje nam samo da vas od srca pozovemo na ovo jedinstveno veče. Veče bez faula!


Izvor; Vinski magazin