Delfini "potopili" hrvatske vaterpoliste



BEOGRAD, 10. januara (Tanjug) - Vaterpolo reprezentacija Srbije pobedila je večeras u Kombank areni selekciju Hrvatske sa 13:6 (3:1, 4:2, 5:1, 1:2), u prvom kolu B grupe prvenstva Evrope i tako na najbolji mogući način započela odbranu titule.

Srbija je pred 11.500 gledalaca bez poteškoća savladala olimpijskog šampiona i opravdala ulogu prvog favorita u pohodu na treće evropsko zlato zaredom.

Najefikasniji u pobedničkom timu bili su Dušan Mandić i Andrija Prlainović sa po tri gola, dva je dao Stefan Mitrović, dok se kod Hrvata Anđelo Šetka dva puta upisao u strelce.

U narednom kolu Srbija se sastaje sa Maltom u utorak od 20.15 sati, a Hrvatska igra sa Francuskom.

Hrvatska je bolje otvorila susret, zaigrala čvršće u odbrani i povela golom Šetke. Vaterpolisti Srbije ubrzo su preokrenuli preko Prlainovića i Ranđelovića, posle čega su do kraja meča kontrolisali dešavanja u bazenu.

Odbrana Srbije bila je neprobojna za napad gostiju, kojima su čak imali problema da sa igračem više postignu gol.

Na drugoj strani, Mandić je bio raspoložen i veoma efikasan na svojoj 100. utakmici za državni tim, pa su izabranici Dejana Savića već na početku druge deonice imali tri gola više.

Pokušavali su hrvatski vaterpolisti da se vrate golovima Bušljea i Lončara, ali je Srbija svaki put imala adekvatan odgovor i sa čak četiri gola prednosti otišla na odmor.

Srbija se nije zastavljala u nastavku, razigrali su se i rezervisti Nikić, Ćuk i Mitrović, koju su stigli i da naprave egzibiciju za velikih 11:3 dva minuta pre kraja treće četvrtine.

Šetka je drugim golom prekinuo seriju Srbije od šest pogodaka zaredom, ali je Gocić vratio novih “+6”.

Najveća prednost Srbije iznosila je devet razlike sredinom poslednjeg kvartala (13:4), ali je ekipa Ivice Tucaka na kraju ublažila poraz, šesti u poslednjih sedam duela sa “delfinima”.

Srbija: G. Pijetlović, Mandić 3, Gocić 1, Ranđelović 1, Ćuk 1, D. Pijetlović, Nikić 1, Aleksić, Jakšić 1, Filipović, Prlainović 3, S. Mitrović 2, B. Mitrović.

Hrvatska: Pavić, Burić, Petković 1, Lončar 1, Joković, Bukić, Vukićević, Bušlje 1, Sukno, Pavlović 1, Šetka 2, Macan, Bijač.




Tanjug