Vaterpolisti Srbije pobedom započeli odbranu titule u SL


NIŠ - Vaterpolo reprezentacija Srbije pobedom je započela odbranu titule u Svetskoj ligi savladavši večeras u Nišu, u prvom kolu B grupe, selekciju Španije sa 9:1 (5:1, 0:0, 0:0, 4:0).

Meč je odigran u bazenu Čair pred oko 2.000 gledalaca, a sudili su Kun iz Mađarske i Damijanakis iz Grčke.

Srbija: G.Pijetlović, Mandić 2, Gocić, Ranđelović, Ćuk 1, D.Pijetlović 1, Nikić, Aleksić, Rađen 2, Filipović 1, Prlainović 2, S.Mitrović, B.Mitrović.

Španija: Agilar, Kabanas, De Lera, Larumbe, Molina, Minguel, Širanji, Espanjol, Tahul, Baroso, Malarah 1, Bustos, Lorio.

Igrač više: Srbija 10 (4), Španija 3(1).

Izabranici selektora Dejana Savića ubedljivo su startovali u novom izdanju takmičenja i najavili siguran korak ka ostvarenju cilja - odbrani titule, koja donosi direktan plasman na Olimpijske igre 2016. i Rio de Žaneiru.

U meču odigranom prvi put po izmenjenim pravilima, bazen je bio kraći za pet metara, aktuelni šampioni Evrope potvrdili su kvalitet i bez većih problema opravdali ulogu favorita.

Španci su uspeli samo da povedu sa 1:0 iskoristivši igrača više, a potom su bukvalno potopljeni. Silovitom igrom srpski vaterpolisti potpuno su dominirali i i već nakon prve deonice i četiri gola viška pokazali da im očekivani uspeh neće izmaći.

U naredne dve četvrtine tempo je sasvim popustio, glavnu reč imale su odbrane dva tima, a kuriozitet je da su mreže mirovale. Srpski šuteri nisu uspevali da savladaju Agilara, ali nisu ni Španci, iako su u jednom trenutku imali dva igrača više.

Sigurna pobeda Srbije potvrđena je u poslednjoj deonici utakmice, kada je u nešto jačem ritmu postigla još četiri gola ne dopustivši rivalu da ublaži poraz.

Uoči meča Živku Gociću i Slobodanu Nikiću uručeni su pokloni za 300. odigranu utakmicu, a Dušku Pijetloviću za 200. utakmicu u reprezentaciji.

Naredni meč vaterpolisti Srbije igraju kao gosti 9. decembra protiv Nemačke.



Savić: Zaslužena pobeda, bilo potrebno prilagođavanje


Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić rekao je da je zadovoljan pobedom protiv Španije, ali da je u niškom bazenu Čair bilo potrebno prilagođavanje zbog izmene pravila, odnosno igranja u skraćenom bazenu.
"Bila je ovo prva utakmica u skraćenom bazenu, a ono što je zanilmnljivo je sam početak, vezan za prilagođavanje. Mi smo uspeli da se odvojimo, ali slobodno mogu da kažem da od druge četvrtione počinje da se menja tok utakmice, jer su sudije počele da puštaju tvrdu igru i na neki način izgubilo se vođenje lopte", izjavio je Savić posle meča dodajući da je španski trener "sve vreme pritiskao svoje igrače u presing".

"To je doprinelo da druga i treća četvrtina budu bez golova. Ono što sigurno zadovolljava je rezultat. Mislim da smo u trećoj bili malo slabi sa igračem više, ali u svakom slučaju zasluženo smo pobedili", zaključio je Savić.

Andrija Prlainović istakao je da je u skraćenom bazenu očekivao više golova.
"Mi smo očekivali da će biti više golova, međutim, u određenom delu meča sudijski kriterijum je promenjen. Bila je grublja i žešća igra, kao i previše isključenja, tako da cele dve četvrtine, i jedni i drugi, nismo postigli gol. Ipak, mislim da smo bili odlični u odbrani, golmani su bili sjajni. Glavni utisak je da nam je drago što smo se posle Budimpešte ponovo okupili i igrali zajedno u ovoj sjajnoj atmosferi", kazao je Prlainović.

Gojko Pijetlović naveo je da rezultat "sam po sebi govori".
"Stil reprezentacije Srbije je da gradi igru na odbrani, a to smo pokazali i ovaj put. Dve četvrtine bilo je malo problema s napadom, nije nam išao šut, a malo se i razbranio golman Španije. On je mlad golman, sada je ušao u priču, međutim, na kraju je ispalo sve kako treba. Bila je ovo sjajna igra naše reprezantacije. Uvek je lepo igrati u Nišu, kad god smo igrali ovde tribine su bile prepune, a atmosfera sjajna. Svaka čast organizatorima", rekao je Pijetlović.

Na večerašnjoj utakmici u Čairu promovisana je novoformirana navijačka grupa "Čast Srbije", koja će ubuduće bodriti sve naše nacionalne selekcije.

Izvor; Tanjug