Srbija poražena na peterce, igra za 7. mesto na SP


BARSELONA - Vaterpolo reprezentacija Srbije boriće se za sedmo mesto na prvenstvu sveta u Barseloni pošto je danas u utakmici za plasman izgubila od domaće selekcije Španije posle izvođenja peteraca sa 6:5.

Susret je posle četiri četvrtine završen nerešeno 6:6 (2:2, 1:0, 2:3, 1:1), a nakon produžetaka bilo je 8:8 (2:1, 0:1).

Prilikom izvođenja peteraca odlučujući pogodak za Špance postigao je Garsija u šestoj seriji, nakon što Stefan Mitrović pogodio stativu.

Srbija u meču za sedmu poziciju na šampionatu igra u subotu 3. avgusta od 15 sati protiv Australije, koja je ranije danas izgubila od Grčke sa 11:9 (3:1, 4:3, 2:4, 2:1).

Današnja utakmica odigrana je u bazenu Bernat Pikornelj pred oko 2.000 gledalaca, a sudili su Koganov (Azerbejdžan) i Moler (Nemačka).

Srbija: B.Mitrović (22 odbrane),Mandić 1, Gocić, Udovičić 1, Ćuk (1), D.Pijetlović 2, Nikić, Aleksić, Rađen, Filipović 4 (2), Prlainović 2 (1), S.Mitrović (1), G.Pijetlović.

Španija: Agilar, Munariz 2, De Lera, Alargon, Molina (1), Mingel 2, Širanji 1, Espanjol 4 (2), Vales, Perone 2 (1), Estranji, Garsija (2), Lopez.

Igrač više: Srbija 7 (4), Španija 9 (3).

Peterci: Španija 1 (1).

Vaterpolisti Srbije pokazali su da se nisu u potpunosti oporavili nakon bolnog poraza od Crne Gore u četvrtfinalu. U borbi za plasman igrali su znatno ispod mogućnosti, pa su u dramatičnom izvođenju peteraca zasluženo izgubili posle šeste serije.

Najvećim delom susreta vođena je izjednačena i neizvesna borba, a izabranici selektora Dejana Savića zakazali su, slično kao u meču sa Crnogorcima, igrom u napadu. Nenaviknuti da igraju utakmice za plasman, već za medalje, kapiten Udovičić i drugovi samo povremeno su bili na očekivanom nivou.

Imala je Srbija šanse i pre produžetaka da reši meč, kasnije je povela sa 2:1, ali je u poslednjem produžetku uporni domaćin ipak izjednačio i izborio penal-seriju, gde su odlučili promašaj Mitrovića i pogodak Garsije.

"Počeli smo sa dobrom odbranom, ali nismo pobedili zbog velikog broja propuštenih šansi", kratko je izjavio Savić posle utakmice.

Filip Filipović je ocenio da je meč sa Špancima bio "bez preteranog žara".

"Motivi su bili ispražnjeni posle ispadanja u četvrtfinalu. Niko nije nametnuo ritam, igralo se gol za gol. Mogli smo da se odlepimo, ali nije bilo realizacije", kazao je Filipović, dodajući da je nacionalni tom primio nekoliko golova na način koji "nije znao da opiše".

"Možda kao dekoncetraciju u odbrani. Veliki je broj razloga za ovakav ishod, glava je ipak negde odlutala. Španci nisu loša ekipa, posebno kod kuće, i sve im je išlo od ruke. Ove dve utakmice za plasman nemaju nikakav smisao, ali moramo da igramo. Vidim da kod kuće naš neuspeh ne smatraju tragedijom, ima i ova selekcija pravo da ne bude na mestu za medalje, to je realnost. Sada preostaje da odigramo i da budemo pošteni pred sobom", zaključio je Filipović.

Slobodan Nikić je naveo da su on i saigrači "pokušali da se dignu" i istakao da je trebalo ranije da reše utakmicu.

"Videli ste, kada kola krenu nizbrdo, ne zaustavljaju se tako lako. Mnogo smo se ispromašivali, bili slabi sa igračem više kada smo mogli sve da završimo". konstatovao je Nikić, dok je golman Branislav Mitrović, koji je imao 22 odbrane, ocenio da "nije bilo realizacije".

"Okrećemo se Australiji. Nikada nisam igrao za sedmo mesto, ali mora i taj susret da se odigra", zaključio je Mitrović, a Živko Gocić nije krio razočaranje.

"Mislio sam da ćemo pobediti, mi smo mnogo bolja ekipa od njih. Primili smo lake golove, izgleda da je na to uticao poraz u četvrtfinalu. Moglo je da bude drugačije, da se mi borimo za peto emsto, ali siguran sam da ćemo da pobedimo Australiju", kazao je Gocić.

U polufinalu prvenstva sveta, gde posle dugo vremena nema vaterpolista Srbije, večeras od 20.15 sati igraju Mađarska - Hrvatska, a od 21.45 Crna Gora - Italija.


Tanjug