Fruska gora - lepotica iznad ravnice


Srbija - Fruška gora idealno jesenje odredište. Turiste očekuju lepa priroda, brojni manastiri, vinski podrumi... Za mlađe, idealna mesta su na Testeri i Letenki


Fruška gora, popularna među turistima tokom cele godine, ovih toplih oktobarskih dana idealno je mesto za odmor i zabavu. Blaga planina, nekadašnje ostrvo u Panonskom moru, putnicima namernicima i hodočasnicima može da ponudi prirodne, ali i mnoge druge lepote.

Na Fruškoj gori vekuje više od 20 manastira, zbog čega je prozvana Svetom gorom. Nezaobilazni su i Sremski Karlovci, banja u Vrdniku, mnogobrojni salaši i vinski podrumi. Mir i netaknuta priroda koje nudi ovaj naš najstariji nacionalni park posebna su priča.


Turisti se, inače, mogu smestiti na više lokacija. Za mlađe, tu su odmarališta na Testeri i Letenki. Zahtevniji gosti mogu da se smeste u hotelu „Norcev“ sa četiri zvezdice, sa 140 ležaja, bazenom i saunom. Tu su i hotel „Termal“ u banji Vrdnik i dva hotela u Sremskim Karlovcima, do kojih, u sezoni, saobraća i popularni voz „Romantika“.


Postoji, takođe, mogućnost da se gosti smeste i u privatnom smeštaju u selima na obroncima ove planine ili na nekom od salaša. Oni skloniji aktivnom odmoru mogu da borave u nekom od planinarskih domova i da uživaju u šetnji po dobro markiranim planinarskim stazama.

Samo na Popovici, planinarskom stecištu nedaleko od Novog Sada, aktivna su četiri planinarska doma, a domovi rade i na Glavici, Zmajevcu, Stražilovu i Osovlju. U nekim domovima potrebno je najaviti dolazak, a neki imaju stalne domaćine. U svakom slučaju, cena noćenja ne prelazi 600 dinara.

Nezaobilazan je i podatak da je Fruška gora naš najstariji nacionalni park.

Pod ovu, najvišu vrstu zaštite stavljena je zbog mnogih prirodnih, i istorijskih znamenitosti.

U samom centru parka, nedaleko od poznatog Spomenika pobedi, svakog dana, osim ponedeljka, od 9 do 17 časova radi informativni centar za turiste. Iznad njega se nalazi manji muzej, u kom mogu da se vide preparirane životinje sa Fruške gore.



Izletista

NEKA od najpoznatijih izletišta na Fruškoj gori su vidikovac iznad naselja Vrdnik, Iriški venac, Vrdička kula, Čortanovačka šuma, Stražilovo, Partizanski put, Hopovo i Glavica. Nezaobilazna mesta za turiste su i Popovica, Zmajevac, Letenka, Hajdučki breg, Andrevlje, Testera, Ciganski logor, Ležimir, Rohalj baze i Lipovača.