Zanzibar i njegove lepote


Ostrvo začina i morskih čuda


Deo Tanzanije, retko mesto s divljom prirodom i nekomercijalnim turizmom

Stanovnici ovog ostrva hrane se isključivo voćem koje uberu i ribom koju ulove, žive bez kućnih uređaja, a asfalt postoji samo u jednom gradu. Ali zato imaju rajske plaže i nestvaran vodeni svet. Tik uz obalu Tanzanije smešten je još nedovoljno istraženi Zanzibar, idealan za turiste-istraživače koji ne vole komercijalne ture.

Zanzibar je poznat po začinima, jer su Evropljani, na putu do Indije, ovde pravili predah. Šetnjom ulicama glavnog i jedinog grada - Stoun Tauna, posetioci u vazduhu mogu da osete mirise cimeta, vanile i kakaoa. Ovo ostrvo je i najveći proizvođač karanfilića u svetu. U zavisnosti od sezone, ovde se može videti i berba kafe sa drveća, ubiranje plodova bibera, cvetova šafrana, čilija i više od 50 drugih začina. Posetioci mogu čak i da dobiju zadatak da omirišu i probaju određene začine pa da pogađaju koji je koji.

Biljka od životnog značaja za stanovnike Zanzibara je kokosova palma. Kokosov orah može da se jede i mlad i star, a lišće palme se koristi za krovove, zaštitu za prozore, torbe za pijacu, prekrivače..


Odmah izvan jedinog grada, nestaju zgrade, kuće, putevi i bilo koji drugi oblici civilizacije. Ljudi žive na način na koji su živeli stotinama godina unazad - između drveća, u kućicama napravljenim od kamena i blata, s krovom od palminog lišća. Svako selo funkcioniše kao pleme s poglavicom, i treba da se zna da su dosta nepoverljivi prema turistima.

U centralnom delu ostrva, na oko 5.000 hektara, nalazi se Džozani šuma, nacionalni park Zanzibara. To je jedino mesto na ostrvu gde se može videti šuma koja je nekada davno pokrivala veći deo Zanzibara. Više od četrdeset vrsta ptica registrovano je u toj šumi, a Džozani predstavlja prirodno stanište i za nekoliko vrsta majmuna, od kojih je jedna veoma posebna - red kolobus. Ova vrsta majmuna neobično i jako miriše, pa ih nikada ne čuvaju kao kućne ljubimce.

Čim se izađe iz šuma i sela, nailazi se na veličanstven prizor - na kilometre dugačkih plaža od najfinijeg belog peska koje nisu još sve istražene. Na obalama trenutno ima desetak hotela koji rade i mnogo onih koji se reklamiraju ali još ne primaju goste.

Ljubitelji ludih provoda će se možda razočarati, jer na Zanzibaru ne postoji noćni život. Zabava je, prevashodno, okrenuta na dnevna uživanja u prirodnim čudima. Tu je odlazak na jug ostrva, u zaliv Kizimkazi, prirodno stanište delfina, zatim „Blu safari“, tura koja podrazumeva obilazak raznih manjih ostrva, poseta selima, ili pak posmatranje tradicionalnog zanzibarskog plesa.

Oni koji vole vodene sportove posebno će se obradovati. Ovde se skija na vodi, jedri na dasci, vozi kajak, a posebna atrakcija je tradicionalna plovidba čamcem zvanim garaua. Ipak, ovo ostrvo je najpoznatije po mogućnosti ronjenja. Posetioci dubina će se susresti sa barakudama, tunama, hobotnicama, jastozima, kornjačama i više stotina vrsta riba.


Idealno u novembru

Klima na ostrvu je tropska, tako da je tokom godine uglavnom toplo i vlažno. Najbolji period za posetu je od jula do oktobra, kada retko pada kiša. Tada je temperatura oko 25 stepeni i mala je vlažnost, pa je ovaj period idealan za turiste koji ne vole gužvu. Prava turistička sezona je od novembra do marta, kada se temperatura povećava. Oni koji žele da posete Zanzibar u to vreme trebalo bi prvo da provere kada je ramazan, jer se datum njegovog obeležavanja menja iz godine u godinu. Tada je i to malo mesta koja turisti mogu da posete zatvoreno.



Posetiti: Grad Stoun Taun Ostrvo Mnemba
Zaliv Kizimkazi
Šumu Džozani (Nacionalni park Zanzibara)



Najpoznatiji zacini:

Cimet
Vanila
Kakao
Kafa
Biber
Šafran


JEZICI: Svahili i engleski