Turizam Nikaragve - zemlje neobicnih lepota



„Ako je domovina mala, snovi o njoj su veliki“, tako je o svojoj zemlji govorio Ruben Dario, najveći latino-američki pesnik. Nikaragva je zemlja aktivnih vulkana, zemlja revolucije i poezije. Poezija je za narod Nikaragve u teškim momentima bila beg od stvarnosti i utočište od nevolja. U poeziji oni su nalazili spas.


Nikargva je najveća država u Srednjoj Americi, ali je zemlja obeležena ratom i velikim siromaštvom. Ali, i pored svih nevolja kroz koje je prošla, Nikaragva je uspela da sačuva i prirodne i istorijske lepote.



Najznačajnije geografske odlike ove zemlje su jezero Nikaragva i jezero Managva. Jezero Nikaragva je najveće jezero Srednje Amerike, koje se nalazi na jugozapadu zemlje. Zauzima površinu od 8.157 km2, a povezano je sa jezerom Managva, koje se nalazi na severu zemlje. Managva je po veličini drugo najveće jezero Nikaragve, na čijem se jugozapadnom delu nalazi glavni grad ove zemlje – Managva.



Managva je osnovan 1819. godine, a prestonica zemlje postao je 1858. Ime grada u prevodu znači „mesto pored velike vode“, a ono što je interesantno je da ulice ovog grada nemaju imena. Managva je nacionalni grad za kulturu, ovde se nalazi 48 univerziteta i 113 visokih škola. Pravo je turističko središte, mesto u kojem su sačuvane brojne palate, muzeji, katedrale i ostale brojne znamenitosti.



Vredelo bi u Nikaragvi obići Leon – grad univerziteta i mesto u kojem se nalazi najveća katedrala Centralne Amerike, Corn Islands – gde se nalaze neverovatni koralni grebeni i predivni pejzaž, Titipapa – termalne izvore, plaže El Coco, Marsella, Ocotal...



Što se tiče kuhinje i lokalnih specijaliteta, najčešće se na stolovima restorana u Nikaragvi nalaze supa Mondongo, specijalitet od goveđeg mesa Picadillo, pržena riba i pinto pasulj Gallopinto, lokalno piće od kukuruza i kakaoa Tiste, lokalni rum...



Nikaragva ima tropsku klimu, i vrlo prijatnu temperaturu tokom cele godine. Podeljena je na tri regiona: Pacifik, severne i centralne planine i Moskito karipska obala. Paralelno sa pacifičkom obalom Nikaragve nalaze se brojni aktivni vulkani, pa je poznata i kao „Zemlja hiljadu sunaca“.