Le Menuir - francusko skijaliste


Le Menuir - francusko skijalište popularno među mladima. Staze su prilagođene svima, uz supermoderan sistem žičara. Iako je ovo razvijena regija, cene su pristupačne našim turistima


Skijanje u Francuskoj predstavlja nezaboravno iskustvo, jer se tamošnje staze, koje se protežu stotinama kilometara, fantastično održavaju. O francuskim Alpima sanjaju mnogi zato što uslovi za zimske sportove odgovaraju i početnicima i iskusnim smučarima. Tamošnje staze i supermoderan sistem žičara sinonim su za dobar zimski odmor. Kada se tome doda idilična atmosfera francuskih sela i odličan apre-ski program, jasno je zašto je Francuska pravo odredište za sve ljubitelje snežnih čarolija.


Naši turisti najčešće putuju u skijališta na jugu Francuske i borave na visini od 1.500 metara, kako bi se gondolama podigli na skoro 3.000 metara. Domaće agencije vode u gradić Le Menuir, koji je potpuno prilagođen skijašima. Mesto je nastalo tokom pedesetih godina 20. veka, pošto je Francuska organizacija za razvoj planinskog turizma ustanovila idealne prirodne uslove za gradnju "ski-rizorta" na mestu Le Menuira. Danas, Le Menuir raspolaže sa 26.000 kreveta, 48 restorana, 39 ski-liftova i 68 staza. Šarm Francuske oseća se u svakom kutku, uprkos tome što je čitavo mesto nastalo u proteklih 65 godina. U ovom gradiću je 1992. godine održano takmičenje u slalomu u alpskom skijanju u muškoj konkurenciji.

Iako samo obiluje stazama koje su pogodne za skijaše svih sposobnosti i nivoa, ovo mesto je povezano i ski-liftovima sa skijalištima Tri doline koja se prostiru u dužini od čak 600 kilometara.

Uprkos tome što je Le Menuir popularna destinacija i što se nalazi u jednoj od najrazvijenijih regija sveta, cene su pristupačne našim skijašima. Pored vrhunskog uživanja na snegu, u ponudi su i mnogobrojni sportski sadržaji (centar s bazenom, saunom, džakuzijem i terenima za razne sportove), kao i bogat noćni život u barovima, restoranima i diskotekama.

Desetodnevni "Banbusov" aranžman za Le Menuir košta 320 evra, a uključuje autobuski prevoz, smeštaj u apartmanima s kompletnom kuhinjskom opremom i ski-pas. Peškiri i posteljina se iznajmljuju. Prilikom ulaska u apartman ostavlja se depozit koji se poslednjeg dana vraća.

UDALjENOST

Jedina mana ski-centara u francuskim Alpima jeste udaljenost destinacija. Ipak, najbolje i najekonomičnije je putovati autobusom, pa ko može da spava, ovaj način prevoza mu neće predstavljati problem.


A. K.
novosti,rs