Banja LukaBanja Luka (službeni naziv: Grad Banja Luka) je grad u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, smješten na rijeci Vrbas. Po veličini je drugi grad u cijeloj BiH, a mnogi ga smatraju jednim od njenih najljepših gradova te je privredni i kulturni centar ovog dijela Bosanske Krajine.

Turističke mogućnosti Banje Luke i njene uže i šire okoline su velike i relativno dobro iskorišćene. Banja Luka je poznata po svojim izletištima jer se u okolini urbanog dijela grada nalazi nekoliko fantastičnih mjesta divlje prirode i uređenih terena za posjete i rekreaciju. Nepropustite da svoj boravak u Banjaluci upotpunite obilaskom banjalučkih izletišta. Cijena cjelodnevne usluge turističkog vodiča iznosi 140 KM.

Sa oko 2.400 hektara zelenih površina, uključujući i pojas oko Vrbasa, Banja Luka je poznata kao grad zelenila. Okolina Banje Luke je bogata raznovrsnom šumskom divljači, a rijeke ribom, što je doprinijelo razvoju lova i ribolova u ovom kraju. Zahvaljujući blizini termomineralnih izvora (Laktaši, Šeher, Slatina, Kulaši…) Banja Luka ima osnovne uslove za razvoj banjsko-rekreativnog turizma.

Ovaj pitomi kraj naseljavan je još od palelolita, a pretpostavlja se da je na mjestu naselja iz tog perioda nastala tvrđava Kastel. Glavni graditelj Banje Luke je bez sumnje bio Ferhat-paša Sokolović, bliski rođak Mehmed- paše Sokolovića, jednog od najznačajnijih bosanskih velikana i jednog od najuticajnijih ljudi tog doba u cijelom Osmanskom carstvu. Najvažniji doprinos Ferhat-paše Banjoj Luci bila je džamija Ferhadija, sa kojom je također utemeljena prvobitna vodovodna infrastruktura Banje Luke koja je služila njenom bržem urbanom razvitku. Džamija je porušena u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini, a sa ponovnom gradnjom krenulo se 2007. godine.

Najteži udarac u periodu poslije Drugog svjetskog rata Banja Luci zadaje katastrofalni zemljotres 1969. godine, u kojem je veliki broj stambenih objekata bio u potpunosti srušen. Iz svih krajeva Jugoslavije u Banjaluku je stizala pomoć. Tih dana je Banjaluka bila prijestonica solidarnosti. Nakon zemljotresa grad dobija svoj današnji izgled i značaj.
Pozitivne.info