Horion Bosna: Počitelj


Ovoga puta idemo u Počitelj, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Upoznajte ovo prelijepo zdanje bosanske kulture kroz opis i prelijepu fotogaleriju.

Ukoliko ste na putu za Hutovo blato ili jadransku obalu, ovo je mjesto na kojem se obavezno morate zaustaviti.
Ovaj tihi orijentalni gradić nalazi se 3 km sjeverno od Čapljine u pravcu Mostara.

Ovo jedinstveno naselje uvršteno je na UNESCO-vu listu.
Iako se grad prvi put spominje u pisanim dokumentima 1444. godine, pretpostavlja se da ga je dao izgraditi bosanski kralj Tvrtko 1383. godine.
Ovaj srednjovjekovni gradić imao je mediteranski izgled, ali je nakon turskog osvajanja orijentalno preoblikovan. Mješavina ova dva graditeljska stila daje Počitelju posebnu dimenziju.
Izuzev izvanredne orijentalne arhitekture i osmanlijskog „štiha“, Počitelj je zanimljiv i poznat kao domaćin likovnoj koloniji sa najdužom tradicijom u jugoistočnoj Evropi.

Umjetnici iz cijeloga svijeta dolaze ovamo kako bi stvarali, a slikaju između ostalog i sjajne crvene narove i smokve koje u izobilju rastu po brdima oko Počitelja.

Hadži-Alijina džamija, Sisman-Ibrahimpašina medresa i Gavrankapetanovićeva kuća su rekonstruisane i svi ovi objekti su otvoreni za posjetioce. Najzanimljiviji objekt u Počitelju je Sahat-kula, visoka tvrđava koja se na vrhu brda izdiže iznad grada. Ona je bila dom stražarima koji su pazili da ne bi došlo do moguće neprijateljske invazije kroz neretvansku dolinu.

Izvor: bhtourism.ba/Pozitivne.info