Gabela ili Troja
Gabela je najvažnije povijesno mjesto u neretvanskoj dolini od Počitelja do mora. Riječ “gabella” na talijanskom jeziku znači carina, koja se u Drijevima plaćala raznim gospodarima u srednjem vijeku. Ona je preuzela u nasljedstvo neretvansku trgovinu koja je nekoć bujno evala u rimskoj Naroni, današnjem Vidu, koji su u povijesnim dokumentima neki pisci često nazivali Starom Gabelom. Gabela je tu trgovinu držala nekoliko stoljeća da bije kasnije predala Metkovićima. U Gabeli su dugo vremena bile središnje vlasti za ovaj kraj, a zadnji put u vremenu između 1694. i 1716. godine kada je bila glavno mjesto i sjedište mletačke vlasti za Neretvu.
Priča o Troji

Znate li da je drevna Troja smještena u širem prostoru hercegovačke Gabele?


Teorija je to meksičkog povjesničara Roberta de Salinasa Pricea. Ovaj Meksikanac je digao veliku prašinu među svjetskim povijesničarima još prije 21 godinu kada je prvi put izašao s tezom da je Troja, umjesto u Maloj Aziji, smještena u Gabeli. Prije nekoliko dana Price je, vrativši se u Gabelu, ponovno uzburkao “trojanske duhove”.
Naime, Price je najavio svoju novu knjigu pod nazivom “Homerovi šaptači”. U toj knjizi je proširio svoju tezu o Gabeli kao drevnoj grčkoj državi Troji. U tom djelu Price tvrdi da je Troja, kao svojevrstan okrug, obuhvaćala Hercegovinu i dio Dalmacije te da je njezin glavni grad zapravo Daorson, tj. gradina kod Stoca, dok kao njezin sveti grad Ilios navodi upravo Gabelu.
Mitska Troja je po toj teoriji obuhvaćala područje od rijeke Cetine na istoku do Dubrovnika na jugozapadu i na sjeveru do Ivan planine, dakle cijela Hercegovina i dio Dalmacije. Također, tadašnja Troja obuhvaća i otoke Brač, Hvar, Korčulu, Mljet, Lokrum i druge, kao i poluotok Pelješac. Pristaše ove teorije smatraju kako je upravo otok Brač drevni Lezbos. To argumentiraju činjenicom da je na ovom jadranskom otoku i danas omjer pet žena na jednog muškarca.
Kako je ispričao, na početku knjige, kada neprijatelj dolazi s Helisponta s jedne strane, Trojanci idu preko zemlje Arimoja, a Arimojci dolaze s druge strane, odnosno iz Čapljine. U ovom slučaju, Arimojci su u stvari Dalmati.
U pjevanjima se spominje i rijeka koja po volji bogova mijenja smjer. To je rijeka Krupa koja se ulijeva u Neretvu, a mijenja smjer u skladu s godišnjim dobima i režimom padavina. Također, u Gabeli i Neretva mijenja smjer jer je podložna plimnom režimu mora. I imena drugih rijeka iz Homerovih epova kada se prevedu mogu se povezati sa sedam pritoka Neretve
Pored mnogih lingvističkih sličnosti u nazivima rijeka i brda oko Gabele, Price kao dokaz svojoj tvrdnji navodi i identičnost hercegovačkih plesova s plesovima koji se pripisuju Trojancima. Uzgred, Price sumnja kako je legendarni slijepi pjesnik Homer uopće ikada i postojao.
Naime, on smatra kako su “Ilijada” i “Odiseja” narodne priče koje se samo pripisuju nepostojećem piscu.


Pozitivne.info