Sah torta



Za 8 osoba

za koru od čokolade:
250 g maslaca,
250 g šećera,
6 jaja,
300 g brašna,
kesica vanilin šećera,
50 g kakao praha
prstohvat soli.

Za koru od vanile:
250 g maslaca,
250 g šećera,
6 jaja,
300 g brašna,
2 kesice vanilin šećera
prstohvat soli.

Za čokoladni krem:
200 g čokolade za kuvanje,
200 g slatke pavlake,
10 g maslaca
200 g čokoladnog namaza, na primer eurokrem.


Priprema:
Penasto umutite žumanca sa šećerom, postepeno dodajte brašno i komadiće maslaca. Posebno umutite čvrst sneg od belanaca sa prstohvatom soli. Pred kraj mućenja stavite kesicu vanilin šećera i sve zajedno lagano pomešajte sa smesom od žumanaca. Zatim dodajte kakao u prahu i lagano promešajte da masa ostane vazdušasta. Dobijenu smesu sipajte u podmazan okrugli pleh za torte i pecite 45 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Isti postupak ponovite sa sastojcima za koru od vanile i pecite 45 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Za to vreme zagrejte slatku pavlaku i čim počne da vri, sklonite s ringle, dodajte komadiće čokolade i snažno mešajte najmanje 5 minuta.
Dodajte komadiće maslaca, mutite još 5 minuta, pa ostavite da odstoji u frižideru dva sata. Od svake dobro ohlađene kore uz pomoć većeg i manjeg tanjira isecite tri okrugla obruča.
Najveći obruč od čokolade položite na poslužavnik, u njegovu sredinu stavite srednji obruč od vanile koji ste prethodno premazali tankim slojem malo otopljenog eurokrema. U sredinu srednjeg obruča od vanile položite najmanji obruč od čokolade, takođe premazan otopljenim eurokremom.
Ovako dobijen prvi sloj torte premažite eurokremom, prekrijte najvećim obručom od vanile i ponovo premažite eurokremom. U sredinu položite srednji obruč od čokolade, premazan eurokremom i na kraju opet u sredinu stavite najmanji obruč od vanile, takođe premazan eurokremom.
Ceo kolač premažite ohlađenim kremom od čokolade i čuvajte u frižideru dva-tri sata.