Stambul torta


Sastojci;

150gr šećera
50 gr brašna
5 belanaca
3 jajeta
strugana kora i sok od limuna
50gr oraha
malo ruma
šlag

strugana čokolada i seckan badem za ukrašavanje

Priprema:
Prvo napravimo jednu koru koja zahteva dugo vremena. Lako pripremimo koru od 2 belanca koja ulupamo u gust sneg i u koji postepeno dodajemo 100 gr šećera. Okrugao kalup podmažemo maslom i posutim brašnom, izručimo pripremljeni sneg od belanaca i sušimo ga u rerni na veoma tihoj vatri. Sušenje traje i do pola dana, stoga pazite da zagrejanost rerne bude minimalna. Osušenu koru izvadimo iz kalupa i ostavimo je da se ohladi.
Zatim pravimo drugu koru od 3 belanceta umutivši ih u gust sneg pridodajući postepeno 50 gr šećera, jedno po jedno 3 žumanceta, 50 gr brašna, struganu koru i malo soka od limuna. Ova masa peče se uobičajeno. U maslom i brašnom podmazan kulup sipamo pripremljenu masu i pečemo u već zagrejanoj rerni. Gotovu u rashlađenu koru presečemo na dve jednake polovine. Napravimo gust kuvan sirup od šećera i pomešamo ga sa rumom i time poprskamo polovinu torte.
Napravimo nadev sa kojim ćemo spojiti pripremljene kore. Ulupamo tvrd sneg od 3 belanceta i postepeno dadamo 100 gr šećera u prahu. 50 gr prženih i samlevenih orasa, kao i jednu kesicu vanilin šećera umešamo u sneg od belanaca.

Kore se slože tako da u sredini bude sušena kora. Na svaku koru stavljamo pripremljeni nadev. Tortu premažemo kremom ili šlagom i ukrasimo rendanom čokoladom ili obarenim sitno seckanim bademima.