Otrovna strelasta zaba (Epipedobates tricolor)




Otrovna strelasta, otrovna žaba, sablasna otrovna žaba i sl. su termini koji se koriste da opišu malu, centralno ili južnoameričku žabu poznatu po jarkim bojama. Dok su mlade, imaju tamnu osnovnu boju. Kako sazrevaju, razvijaju dodatna obeležja koja variraju u duginim bojama. Ove raznobojne šare su raspoređene na raznim mestima.

Uporediva sa Mantella vrstom, životni vek otrovne strelaste žabe u zarobljeništvu je oko 6 do 10 godina uz odgovarajuću negu. Nije dobra ideja čuvanje divlje ootrovne strelaste žabe; s obzirom da to najčešće predstavlja izvesnu smrt životinje. Platite nešto više za žabe rođene i odgajane u zarobljeništvu. To će biti bolje i za žabe i za Vas.

Par ili tri otrovne strelaste žabe će se odlično snalaziti u akvarijumu kapaciteta 37.8 litara, koji je dekorisan mestima za skrivanje i biljkama. Za podlogu, koristite dobru mešavinu zemljišta, treseta i mahovine. Ovo će pomoći u održavanju visoke vlažnosti. Lišće mora da bude tolerantno na slabo osvetljenje i visoku vlažnost. Zamaglite terarijum sa sprejem 2 do 3 puta dnevno, i omogućite nisku posudu sa vodom sa kamenom. Ovo će pomoći u održavanju vlažnosti tokom dana.

Osvetljenje punog spektra bi trebalo da je jedina forma svetla koju ćete obezbediti otrovnim strelastim žabama. Ovo će biti podjednako dobro i za žive biljke u akvarijumu, i za žabe. Kao i mnogi drugi vodozemci, otrovne strelaste žabe preferiraju temperature između 21.1-26.6°C. Pazite da ne pregrejete i/ili obezbedite previše nisku vlažnost za žabe.

Žabe ulovljene u divljini će ponekad odbijati da jedu, mada će vrste iz zarobljeništva jesti sitne insekte poput termita, sitne cvrčke, i beskrilne voćne mušice. Obogatite ishranu svoje žabe dodavajući vitaminske suplemente.

Kratke činjenice

Porodica: Dendrobatidae

Poreklo: Centralno i južnoameričke kišne šume.

Veličina: do 7.6 cm

Ishrana: Sitni insekti poput termita, malih cvrčaka, beskrilnih voćnih mušica.

Vitaminski suplementi

Voda: Zamaglite prskalicom akvarijum 2-3 puta dnevno; obezbedite plitku bocu za vodu sa kamenom da biste održali vlažnost.

Kavez: Dve ili tri žabe u akvarijumu kapaciteta 37.8 litara.

Podloga: Zemljište, treset i mahovina.

Dekoracija: Žive biljke koje su otporne na slabo svetlo i visoku vlažnost; nekoliko mesta za skrivanje.

Osvetljenje: Jedino fluorescentna sijalica punog spektra.

Temperatura: 21.1-26.6°C. Nemojte pregrejavati ili presušiti.

Vlažnost: Visoka.

Nivo nege: Ne preporučuje se početnicima.

Napomena: Mogu ujesti ili vršiti nuždu ukoliko se uznemire.