Vreme je da se u Parizu opet čuje "Bože pravde"

BEOGRAD - Sutra u Parizu počinje 112. po redu Rolan Garos, otvoreni šampionat Francuske, turnir koji navijači Novaka Đokovića očekuju sa velikim nestrpljenjem i nadom da će srpski teniser postati tek osmi igrač u istoriji sa sve četiri gren slem titule.

Pre njega to je pošlo za rukom samo Fredu Periju, Donu Badžu, Roju Emersonu, Rodu Lejveru, Andre Agasiju, Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu.

Prošle godine Novaka je samo kiša u finalu zaustavila na putu da Nadalu skine poslednju krunu koja mu je preostala, ali vreme je za novi pohod.
Ovaj put još teži, iz najmanje dva razloga - Nadal je ponovo onaj stari, ali sa porazom u Monte Karlu u glavi i činjenicu da "sudar divova" sledi u polufinalu i da tek posle toga mora da se skupi snaga za trofej.

Obrni-okreni, vreme je da Pariz opet, posle pet godina i trijumfa Ane Ivanović, ponovo čuje "Bože pravde". Generalna proba i to veoma uspešno izvedena je u Monte Karlu, i na terenu, a potom i na ceremoniji proglašenja pobednika.
"Osvajanje Rolan Garosa mi je najveći prioritet ove sezone. Svi mi maštamo o tome da osvojimo ovaj turnir i zato pokušavamo da tempiramo formu baš za takmičenje u Parizu. U Monte Karlu sam pobedio najboljeg tenisera na šljaci i to mi je dalo mentalnu snagu i veru u sebe. Ne događa se to svakog dana, Nadal retko gubi na šljaci", poručio je Đoković.

Ipak, ruku na srce, neće Novaku biti lako, prva od sedam prepreka je Belgijanac David Gufan, na šampionskom putu "mina" bi mogao da bude Bugarin Grigor Dimitrov, možda i Janko Tipsarević, naravno pod uslovom da se probudi iz šestomesečnog sna...

Osim Đokovića i Nadala teško da bi neko drugi mogao da se umeša u bitku za trofej, ali opet, Rodžera Federera nikad ne bi trebalo otpisati, David Ferer odavno čeka šansu da konačno uđe u finale gren slema, Tomaš Berdih može da pobedi svakog, isto važi i za Žo-Vilfreda Congu...

U konkurenciji devojaka titulu brani Marija Šarapova, ali bez dileme favorit broj 1 je Serena Vilijams. Ruskinja nije pobedila Amerikanku već skoro osam godina, a šansu iz drugog plana vrebaće Viktorija Azarenka, bivše šampionke Na Li, Frančeska Skjavone i Ana Ivanović, zašto da ne i Jelena Janković.

Srbija može da se nada borbi za trofej i u muškom dublu gde će Nenad Zimonjić igrati sa domaćim igračem Žilijenom Benetoom.

Nagradni fond ovogodišnjeg Rolan Garosa najveći je u istoriji i iznosi 22 miliona evra.



Izvor; Tanjug