Đoković opet bolji od Federera, u nedelju za šestu titulu


MELBURN - Najbolji teniser sveta Novak Đoković, po šesti put u karijeri, plasirao se u finale Australijan opena, pošto je danas pobedio Švajcarca Rodžera Federera sa 6:1, 6:2, 3:6, 6:3.

Đoković je slavio posle dva i po sata velike borbe na Rod Lejver Areni, poveo u međusobnim duelima sa Federerom 23:22 i prvi put došao do pozitivnog skora protiv Španca Rafaela Nadala i Švajcarca.

Prvi reket sveta imaće priliku da po šesti put osvoji gren slem u Melburnu, a u finalu čeka pobednika meča između Kanađanina Miloša Raonića i Britanca Endija Mareja.

Novak je dominantnom igrom za samo 55 minuta poveo sa 2:0 u setovima, dopustivši samo tri gema protivniku.

Iako se činilo da se predao, Federer je zaigrao znatno bolje u nastavku i brejkom u šestom gemu smanjio rezultat na 2:1, uoči kratkotrajnog prekida zbog zatvaranja krova.

Nastavak je doneo opreznu igru oba tenisera, ali je na kraju Novak imao više živaca i ključnim brejkom u osmom gemu trasirao put u finale, koje se igra u nedelju od 9.30 sati po srednjeevropskom vremenu.


Đoković: Prva dva seta neverovatna, sve misli u finalu

Đoković je rekao da želi da iskoristi to što je na vrhuncu karijere i osvoji što više trofeja.

Đoković će imati priliku da osvoji šesti trofej u Melburnu i izjednači se sa rekorderom Rojem Emersonom.

"Definitivno sam odigrao neverovatno prva dva seta, ali to je neophodno kada igrate protiv Federera. Rodžer je ceo turnir odigrao na visokom nivou, do danas je izgubio samo jedan set. Znao sam da je će biti agresivan i imati mnogo izleta na mrežu, ali bio sam spreman i skoncentrisan", rekao je Đoković odmah posle meča.

On je dodao da ga je meč protiv Francuza Žila Simona (3:2) u osmini finala naterao da popravi igru.

"Kroz većinu gren slemova imao sam bar jedan meč u pet setova, bilo je veoma teških... Posle meča sa Simonom igrao sam misaone igre sa samim sobom i potrudio se da igram što bolje kako se bliži kraj turnira", naveo je Đoković i dodao da je trenutno na vrhuncu karijere i da želi da uživa u ovim momentima.

Đoković u finalu čeka bolje iz drugog polufinalnog duela Raonić - Marej.

"Biće sjajan meč. Mislim da je Raonić mnogo napredovao, a i Marej je veoma kvalitetan igrač. Imam dva dana pauze da nađem ono što mi je potrebno kako bih trijumfovao. Sve misli su mi usmerene ka finalu", zaključio je Đoković.

Tanjug