Vajda: Novak i nespreman može da igra na vrhunskom nivou

PARIZ - Trener prvog tenisera sveta Novaka Đokovića Slovak Marjan Vajda ocenio je danas da srpski igrač raspolaže izuzetnom mentalnom snagom, kojom je, iako fizički nespreman, pošto mu se rodio sin, uspeo da odbrani titulu u Parizu.

"Novak uopšte nije bio spreman za turnir, pošto mu se rodio sin. Ipak, i pored toga, on je dokazao da može da osvoji turnir takve jačine i pod takvim okolnostima. To je ono što me kod Novaka zapanjuje", rekao je Vajda u intervjuu francuskom sportskom dnevniku "L"Ekipu".

Vajda je podsetio da Đoković posle Šangaja, gde je u polufinalu izgubio od Rodžera Federera, skoro uopšte nije trenirao, a sada je u Parizu pokazao vrhunski tenis.

Slovački stručnjak je naglasio da je Đoković izuzetno motivisan da sačuva prvo mesto na kraju godine.
"Novaka je motivisao i snažan uspon Federera ka vrhu, možda mu je upravo taj takmičarski duh ulio dodatnu energiju da posle dve nedelje potpune relaksiranosti posle rođenja deteta uspe tako da se fokusira", rekao je Vajda.

On je naglasio da je Đoković najveću snagu u stvari dobio pošto je dobio sina.
"Dolazak na svet malog Stefana predstavlja za Đokovića najveću motivaciju. Dok je igrao na turniru u Kini, bio je napet, iščekivanje ga je pritiskalo, ali se po rođenju Stefana relaksirao. Ipak, kada pogledate unazad, Đoković je u Pekingu igrao neverovatno, protiv Berdiha u finalu igrao je meč kakav u životu nisam video. Sve je funkcionisalo - bum, bum, bum i titula mu je bila u džepu. Rekao mi je posle tog finala da je odigrao meč iz snova - čisto savrsenostvo", podsetio se Vajda finalnog meča u Pekingu.

Vajda je naglasio da ova sezona nije bila potpuno zadovoljavajuća, s obzirom da je Đoković osvojio samo jedan gren slem turnir - na Vimbldonu.
"Tokom Australijen Opena Đoković nije bio na svom nivou, dok je Rolan Garos predstavljao razočarenje. Na Vimbldonu je bio fantastičam, ali na US Openu nije bio u svom elementu", rekao je Vajda.

On je ocenio da Đoković neke poene "mora da odigra brže".
"Radićemo na tome, ali moramo da pronađemo pravu ravnotežu. Novak nije Federer. On mora da gradi poene", rekao je Vajda.

Đoković ove nedelje igra na završnom Mastersu u Londonu gde brani titulu.

Izvor;Tanjug