Paskaljevićevom filmu nagrada festivala u Klivlendu


BEOGRAD - Na međunarodnom filmskom festivalu u Klivlendu film Gorana Paskaljevića "Kad svane dan" u produkciji "Nova film" i "Intermedia Network" iz Beograda, osvojio je prvu nagradu Grand prix u kategoriji celovečernjih igranih filmova, saopštili su danas producenti filma.

Na festivalu je prikazano 180 igranih filmova i 150 dokumentarnih i kratkometražnih ostvarenja iz 65 zemalja.

Najbolji film u kategoriji dokumentarnih filmova je američki dokumentarac "Pastir i mrak" rediteljke Treve Varmfild, dok je u kategoriji kratkih filmova pobedio francuski film "Molimo vas da napustite ovo mesto, gospodine", rediteljke Valeri Teodor.
Festival je ove godine održan od 3. do 14. aprila u 10 bioskopskih dvorana sa rekordnim brojem od preko 95.000 gledalaca.

Organizatori festivala su prilikom uručenja nagrade Paskaljevićevom filmu napomenuli zanimljiv podatak da je "Kad svane dan" najverovatnije poslednji film prikazan na kopiji 35mm, koji je pobedio na ovom u festivalu.

U petak, 19. aprila, "Kad svane dan" otvoriće filmski festival posvećen ljudskim pravima u San Sebastijanu uz prisustvu Paskaljevića, koji je i počasni gost festivala. Već od iduće nedelje "Kad svane dan" biće u komercijalnoj distribuciji u bioskopima širom Španije, navodi se u saopštenju "Intermedia Network"-a.Izvor; Tanjug