Zezlo Svetog Save na izlozbi u Muzeju istorije Srbije

BEOGRAD - U Muzeju istorije Srbije, sutra tačno u podne, patrijarh Irinej otvoriće izložbu "Sveti Sava Srpski" koju će javnost moći da pogleda do kraja novembra.

Kopije fresaka i ikona sa likom Svetog Save, legende o životu i njegovom radu, fotografije ličnih predmeta i relikvija, spisi, treba da učine privlačnim život i značaj najmlađeg sina rodonačelnika srpske srednjevekovne dinastije Nemanjića.

Centralno mesto izložbe posvećeno je originalnom žezlu, odnoso štapu Svetog Save, donetom iz manastira Mileševa.

"Na našim prostorima ostalo je malo iz Savinog vremena, ali je ostalo žezlo koje se čuva u Mileševi," rekao je autor izložbe dr Andreja Vujnović i dodao da će taj artefakt biti izložen u Muzeju do 5. septembra, a onda će umesto njega biti film o žezlu.

Vujnović kaže da pravljenje izložbe posvećene najvećem čoveku srpske istorije nije bio nimalo lak posao, i da je ona rezultat dugogodišnjeg istraživanja.

Savetnik u Muzeju istorije Srbije Nebojša Damnjanović kaže da su u samom Savi Nemanjiću sadržani mnogobrojni likovi.

"On sjedinjuje u sebi predanog monaha, državnika, diplomatu, velikog organizatora. On je i naš prvi vellik pisac kojeg znamo po imenu. Postoji i posmrtni put delovanja, njegov kult, a sve to obuhvata ova izložba," kaže Damnjanović.

Izložba "Sveti Sava Srpski" prati i 23. Međunarodni kongres vizantologa koji se održava u Beogradu od 23. do 26. avgusta, a kako Damnjanović kaže za Tanjug, ona najavljuje i velike godišnjice - dogodine, 800 godina od kad je Srbija stekla stepen kraljevsta, a 2019. osam vekova od samostalnosti srpske crkve koju je izvojevao Sveti Sava.

Nakon Beograda, planirano je da izložba posvećena prvom srpskog svetitelju bude predstavljena u Narodnom muzeju u Kraljevu, te u Narodnom muzeju u Čačku i muzeju u Prijepolju, a prema rečima direktorke MIS dr Dušice Bojić, u priprema se i odlazak izložbe u inostranstvo.

Tanjug