Radomiru Andricu urucena nagrada "Vasko Popa"

VRŠAC - Pesnička nagrada "Vasko Popa", koju 22. godinu dodeljuje Hemofarm Fondacija, uručena je danas u Vršcu Radomiru Andriću za zbirku pesama "Osim jedne stvari", koja je prema oceni žirija, najbolja knjiga poezije na srpskom jeziku u 2015. godini.

Na svečanosti u Gradskoj kući u Vršcu laureatu je uručena povelja i novčani iznos koju dodeljuju Fondacija Hemofarm, Skupština opštine Vršac i Agencija Đorđević.

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović napomenula je da je ovo veliki i važan dan za grad Vršac.

"Čestitam Radomiru Andriću kao i svim dobitnicima nagrade na koje je Vršac ponosan i koji su grad učinili gradom poezije i kulture. Nadam se da će Vaskova poezija nastaviti da inspiriše i brojne pesnike u budućnosti", rekla je Mitrović.

Stručni žiri u sastavu: Milovan Vitezović, Duško Novaković i Dragan Jovanović Danilov, jednoglasno je zbirku pesama "Osim jedne stvari" proglasio najboljom knjigom poezije u konkurenciji od 70 knjiga, podseća se u saopštenju Hemofarm Fondacije.

Prema oceni žirija Radomir Andrić je na maestralan način, jezikom bliskim narodnom govoru, bez obzira na tragičnost ljudskog postojanja umeo da iznese "nadu srca nagriženog sumnjama" da je svet, lepši i podnošljiviji ukoliko ga poezija učini humanijim.

"U vreme globalizacije i uniformisanosti sveta, važno je da zastanemo i da se podsetimo da imamo umetnike svetskog glasa. Hemofarm Fondacija i iz tog razloga svim srcem istrajava na negovanju i na promovisanju značaja ove važne nagrade. Time ispoljavamo svest o značaju poezije, ali i vrednosti pesnika, koji su naši savremenici. Trudićemo se da ostanemo podrška i oslonac pravu na kvalitenu pisanu reč i duhovni govor kroz poeziju", istakla je direktorka Hemofarm Fondacije Suzana Đorđević.

Nagrada je ustanovljena 1995. u znak poštovanja i sećanja na poznatog pesnika Vaska Popu.

Osnivači nagrade su Agencija Đorđević i Društvo prijatelji Vršca uz podršku Opštine Vršac i Hemofarm Fondacije i uvek se dodeljuje na dan rođenja Vaska Pope.

Tanjug