"Price o Kosovu" ispricalo 16 autora

BEOGRAD - Izdavacka kuća" Laguna" promovisala je danas, povodom Vidovdana, antologiju "Priče o Kosovu", koju su pripredili Igor Marojević i Aleksandar Ilić.

U kafeu Delfi SKC, o 11. knjizi iz edicije „Talasi", govorili su prirđivači, PR menadžer " Lagune" Tanja Vučković i i neki od autora: Nele Karajlić i Marko Vidojković, a u publici Vule Žurić.

Ova antologija, prema rečima Tanje Vučković, je "prvi je sveobuhvatan pristup srpske književnosti kljucnom nacionalnom problemu u kojoj šesnaest srpskih pripovedaca govori o Kosovu".

Price iz ove knjige govore o vremenu u rasponu od 1389 - što je i naslov price u kojoj niko drugi do dr Nele Karajlic intrigantno menja ishod kljucnih istorijskih okolnosti tako da o njima odlucuju vojske, ali i jedan leteci ćilim - do savremene svakodnevice koja nam kroz pripovest Aleksandra Ilica opisuje kakva bi danas mogla da bude Kosovka devojka.

Osim Karajlića, Vidojkovića, Marojevića, Ilića i Žurića, u knjizi su još i priče Muharema Bazdulja,Vuka Draškovića, Vladimira Kecmanovića, MIroslava Toholja, .

Vesne Kapor, Branislava Jankovića, LJiljane Dugalić,Srđana V Tešina, Dejana Stojiljkovića, i Bojana Tončića.

"Na kljucne postojeće nedoumice vezane za kolevku srpske duhovnosti, autori koji pripadaju razlicitim poetikama, generacijama i zato nude sasvim razlicite odgovore, ali priređivačima je bilo bitno da to nisu politički traktati, već klasične priče", nagrasio je Marojevića.

Prema njegovom mišljenju, književnost kakvu su oni tražili od pozvanih pisaca nije smela da bude omeđena ideologijom.

Ilić je skrenuo pažnju na neke priče koje su alternativni pogled na sva zivanja na Kosovu, od Kosovskog boja do aktuelnih zbivanja.

Za Karajlića je najveći kvalitet samog koncepta antologije nšto je piscima prepuštena potpuna sloboda prilikom pisanja.

On se pohvalio da je tokom svoje muzičke karijere u više navrata boravio na Kosovu i da je ostao uveren da je to mesto gde je uvek bio i uvek će biti prisutna duhovnost i da je to mesto najbliže Bogu

"Nikada neće prestati da se na Kosovu čuju crkvena zvona" istakao je Karajlić.

Za Vidojkovića je Kosovo "najlicemernija srpska reč" i naveo je da ga njegov junak, inače kriminalac koji i sada izdržava kaznu u Zabeli, stalno ubeđuje da skuplja vojsku da povrati Kosovo

Pisci i priređivači su izneli mišljenje da će knjiga biti hit, ali da će dobiti i puno negativnih, ali i pozitivnih kritika i podstaći polemike.

Tanjug