Dobrica Cosic dobija svoju knjizaru


BEOGRAD - Projekat imenovanja knjižara u lancu "Delfi" se nastavlja i 30. juna u 14 sati knjižara u Bulevaru kralja Aleksandra 146 poneće ime velikog srpskog pisca Dobrice Ćosića, najavila je "Laguna".

Svečanosti imenovanja će prisustvovati Ana Ćosić, kćerka Dobrice Ćosića, Vladan Vukosavljević, gradski sekretar za kulturu, Milan Caci Mihailović, glumac, i Dejan Papić, direktor "Lagune".

"Laguna" je objavila sedam knjiga Dobrice Ćosića: roman "Koreni", tetralogiju "Vreme smrti", testamentarnu knjigu "U tuđem veku", i "Bajku", antiutopijski roman, smešten u eru totalitarizma gde su slobode ukinute i sve vrednosti urušene, a koja najavljuje autorovo tragično osećanje istorije i sopstvene epohe.

Dobrica Ćosić (1921-2014) bio je pisac, esejista, političar, jedan od najznačajnijih figura srpske istorije i književnosti druge polovine 20. veka.

U književnost je ušao 1951. godine sa svojim prvim romanom "Daleko je sunce", prvim modernim romanom o jugoslovenskoj revoluciji koji je predstavljao kritiku revolucionarnog terora.

Roman je preveden na tridesetak jezika, a samo u ŠSR-u štampan u 1.600.000 primeraka.

Zatim objavljuje romane: "Koreni" (1954), "Deobe" (1961), "Bajka" (1965), "Vreme smrti" (tetralogija, 1972-1979), "Vreme zla" - trilogija "Grešnik" (1985), "Otpadnik" (1986) i "Vernik" (1990), "Vreme vlasti I" (1996) i "Vreme vlasti II" (2007).

Dobitnik je NIN-ove nagrade dva puta (za romane "Koreni" i "Deobe").

Dobitnik je velikog broja nagrada za svoje stvaralaštvo.

Dela Dobrice Ćosića prevedena su na tridesetak jezika, a svi romani prevedeni su na francuski gde su dobili najveće pohvale.

Na dan svečanog imenovanja knjižare u Bulevaru kralja Aleksandra 146, 30 najnovijih “Laguninih” naslova biće na specijalnom popustu od 30 odsto.

Na istom popustu biće i sve Ćosićeve knjige, a svi koji žele moći će besplatno da se učlane u "Lagunin" klub čitalaca.

Tanjug