Objavljeno dopunjeno izdanje "Ex Yu rock enciklopedije"

BEOGRAD - Iz štampe je upravo izašla "Ex Yu rock enciklopedija 1960-2015" Petra Janjatovića, četvrto dopunjeno izdanje.

U uvodnom tekstu knjige Janjatović kaže da kada je marta 1998. godine "Ilustrovana YU rock enciklopedija" prvi put objavljena, nije mogao da pretpostavi da će 18 godina kasnije raditi na njenom četvrtom izdanju i da će ono biti dopunjeno sa 164 stranice.

"U to vreme mržnje, svežih ratnih ožiljaka i uoči sve izvesnijeg bombardovanja, mislio sam da takva muzička prošlost zanima vrlo mali i vrlo raštrkan krug onih sa neoštećenom memorijom. Osećao sam se kao u getu, ne shvatajući da nisam sam u toj usamljenosti. Što bi rekli 'Let 3' - 'Izgubljeni, ima nas još'. I Enciklopedija je kroz tri izdanja proputovala po bivšoj Jugoslaviji, a i ja sa njom", zapisao je poznati rok kritičar i novinar.

Novo izdanje knjige nudi bogatiji izbor fotografija, kako arhivskih, tako i aktuelnih, detaljno dopunjene biografije grupa i autora, a dodato je oko 70 imena sa prostora bivše Jugoslavije.

Knjiga sada ima 392 strane, ponovo je u tvrdom povezu i formata A 4, sadrži 487 enciklopedijskih jedinica i više od 550 crno-belih fotografija. Kako Janjatović kaže, teška je 1,6 kilograma, ali laka za čitanje.

On podseća da su reakcije medija na prethodna izdanja enciklopedije bile različite - "bila je hvaljena i osporavana, a najvažnije je da je bila primećena i tražena".

Eldin Karić ("Oblici", Sarajevo) je u svom prikazu enciklopedije te 1998. godine primetio da ona nije samo dokument ili skup fakata jednog subkulturnog fenomena, već je pre svega doživljava kao album uspomena nekoliko generacija rođenih, odraslih, pa i umrlih u nekonvencionalnom stilu.

"YU Rock Enciklopedija je temeljac profesionalnog pristupa jednom od najbogatijih vidova masovne kulture na ovim prostorima proteklih četrdesetak godina, ujedno i vodič kroz potiskivanu, pa i osporavanu zajedničku istoriju/kulturu. No, živeći i razvijajući se sa svojim "predmetom", ova Enciklopedija pregledno obuhvata i većini teško dostupnu, prećutanu savremenost poslednje decenije pred smenu milenijuma, kroz uporedne tokove razvoja i razdora pop/roka iz republika bivše Jugoslavije", napisao je Dragan Kremer u recenziji dopunjenog izdanja.

Za Ivana Ivačkovića Janjatovićeva enciklopedija je najveći podvig u istoriji jugoslovenske rok literature, a za Dimitrija Vojnova jedna od malobrojnih knjiga koje su se raspale od čitanja.

Janjatović je najavio da će čitaoci četvrtog izdanja, uz detaljne biografije ex YU rok i pop sastava i autora, saznati i zanimljive detalje, kao na primer, kome su uzori Tito, Toto i Tati, kog pevača su u ŠSR zbog svetlucavih odela od lamea prozvali "železnij ćelavjek", koja grupa je promovisala singl svirkom u avionu na liniji Beograd - Njujork, koja grupa je prva snimila strani hit u originalu, na engleskom.

Ljubitelji rok i pop muzike moći će da pročitaju i ko je na debi disku snimio 98 pesama, a nije Džoni Štulić, ko je tokom karijere snimio samo tri ploče, ali zato ima sedam kompilacija, ko je 1981. godine hteo da pokrene grupu "Tito", kojoj su domaćoj grupi "Iron Maiden" bili predgrupa u Beogradu, koja je najprodavanija ploča sa verskom tematikom.

Zaintresovani će saznati i da se spot jedne grupe pojavio na sajtu za odrasle u sekciji hrvatski porno, da je jedan cenjeni rok muzičar kao učenik sedmog razreda dobio nagradu za pismeni zadatak "Đeca Sarajeva đeci Vijetnama", da je jedan beogradski pank sastav održao "Novogodišnji koncert za devojčice" kome su smele da prisustvuju samo pripadnice lepšeg pola, da je Dragoš Kalajić sa Jovanom Ćirilovim 1985. godine pevao pomoćne vokale na debi albumu "Plavog orkestra" i jos smnogo toga.

Janjatović još poručuje da oni koji već znaju 75 posto navedenog, njima "Ex YU rock enciklopedija" ne treba.

Tanjug