Stankovicu i Cvijeticu nagrade Zaduzbine Branka Copica

BEOGRAD - Nagrada Zadužbine Branka Ćopića za prozu dodeljena je Dejanu Tiago Stankoviću za roman "Estoril", u izdanju "Geopoetike", a za najbolje pesničko ostvarenje pripala je Miću Cvijetiću za zbirku pesama "Svet i kuća" (Srpska književna zadruga), saopštio je Upravni odbor Zadužbine.

Upravni odbor Zadužbine Branka Ćopića u sastavu: akademik Svetozar Koljević (predsednik), akademik Milosav Tešić (potpredsednik), akademik Matija Bećković, akademik Dušan Konačević i akademik Nada Milošević-Đorđević, razmotrio je više značajnih književnih ostvarenja objavljenih u 2015. godini.

U romanu "Estoril", utemeljenom u imaginativnoj projekciji detaljnih istraživanja, Stanković obrađuje susrete izuzetno različitih ljudi iz raznih krajeva sveta u veoma specifičnom i politički neutralnom portugalskom kontekstu u vreme Drugog svetskog rata.

Ti susreti zbivaju se u hotelu "Estoril", koji je bio stecište mnogih stranih došljaka i špijunsko gnezdo mnogih obaveštajnih službi.

Ovo delo ima zanimljiva obeležja istorijskog, kriminalističkog, društvenog i filozofskog romana, koji se s ironičnim akcentima i raznim literarnim asocijacijama, odlikuje izuzetnom obradom "internacionalne" teme, navedeno je u obrazloženju.

U zbirci pesama "Svet i kuća" Mićo Cvijetić priziva rane devedesete godine 20. veka, kad se "zemlja u krvi raspadala", kao i ponešto od onog u tom rasulu što je pesnik izgubio - od svog "bibliotečkog vrta" do poslednje cigarete i sna o povratku.

Dok se rastaje sa gradom u plamenu u kome nestaje njegov dom i "jedna besudna zemlja", pesniku ostaje samo da "premerava dno tamnih čaša" i luta od "mišje rupe" do "sigurne kuće" na "blagoslovenoj periferiji".

Nagrade će biti svečano uručene u salonu Kluba Srpske akademije nauka i umetnosti 16. juna u 12 sati.

Tanjug