"Istina o mladima" - izlozba o uzorima omladine u Srbiji


BEOGRAD - Radovi deset umetnika inspirisanih uzorima mladih u Srbiji, pod nazivom "Istina o mladima", kao rezultat istoimenog istraživanja ekspertskog centra McCann Truth Central Beograd, mogu se videti do 30. maja u UK Parobrodu.

Novak Đoković, Nikola Tesla, Ceca, Vladimir Putin, Andželina Džoli, Aleksandar Vučić, Jelena Karleuša, Bil Gejts, Zoran Đinđić i Stiv Džobs su ličnosti kojima se madi u Srbiji dive i voleli bi da budu poput njih, ali više od toga, želeli bi da budu poput svojih roditelja, pokazuje McCannova studija sprovedena prošle godine među mladima od 16 do 29 godina.

"Oni su vezani za svoje roditelje, poštuju žrtvu koju su oni, kako kažu, dali za njih, da bi vodili normalan život", objašnjava psiholog i menadžerka za analitiku i razvoj u agenciji McCann Željka Mićić.

Ona kaže da su mladi u Srbiji racionalni, da znaju šta žele u životu i da pokušavaju da pronađu put do svog cilja, a uspeh u poslu i na privatnom planu je upravo ono što cene i kod odabranih javnih ličnosti.

"Bitna im je porodica, cene brak, ali ne u formalnom smislu, mnogo su ambiciozni, žele sopstveni biznis, ali u Srbiji nemaju prilike da svoje snove i realizuju", navodi Mićićeva.

Otuda i ideja da se izložbom pruži prilika mladim, ne toliko afirmisanim umetnicima da se iskažu.

Mandatar nove vlade Aleksandar Vučić je predstavljen knjigom Maksa Vebera, glumica Andželina Džoli katalogom njenih tetovaža, čiji vlasnici mogu privremeno postati i sami posetioci, a pevačica Svetlana Ceca Ražnatović video radom projekta "Identical" Kristine Jovanović i Sandre Stojanović.

"Lično nemamo neke preference ka njenoj umetnosti, ali priznajemo da je ona neko ko ima veliki uticaj na veliki broj ljudi", kaže Sandra za Tanjug.

Kristina i Sandra su iskoristile TC "Ušće" kao simbolični prostor koji se vezuje za poznatu pevačicu i aplikacju Dubmash kako bi izvele svoj performans, otvarajući usta uz odabrane Cecine pesme.

Mlade umetnice priznale su da nemaju uzore među javnim ličnostima, već da se, kao i većina mladih, ugledaju na svoje roditelje.

Tanjug