Igor Simic nagradjen u Barseloni


BEOGRAD - Video rad "Melanholični dron" reditelja i umetnika Igora Simića dobio je prvu nagradu na festivalu videa LOOP Barcelona u konkurenciji oko 600 radova iz 70 zemalja.

Rad je odabrao žiri koji su činili kustosi muzeja MACBA iz Barselone, EYE iz Amsterdama i Stedelijk muzeja Amsterdama.

"Melanholični dron" je priča o jednom tužnom dronu koji leti nad Beogradom.

Simić u video radu govori o poslednjem danu tog drona, kome je žao što nije bombardovao Beograd, jer je već dugo beskoristan, a istovremeno je zavoleo srpsku prestonicu.

Postepeno, kako je objasnio autor, dron shvata da su njegovi operateri njegovi protivnici i da oni više podsećaju na bezosećajne mašine nego on.

Simić je projekat radio sa dugogodišnjim saradnicima, direktorom fotografije Nemanjom Jovanovim i dizajnerom zvuka Šejnom Berijem.

U tom kratkom filmu igraju Maja Šuša i Slaven Došlo, uz pesmu Kornelija Kovača i Zdravka Čolića "April u Beogradu".

Ovo je treći video u Simićevoj nagrađivanoj trilogiji, nakon radova "Mislilac u Supermarketu" i "Cost-Benefit-Ljubav".

Simićevi radovi su prikazivani na brojnim festivalima u Edinburgu, Visbadenu, Beču, Moskvi, na Sajmu umetnosti u Kelnu, Bijenalu u Frankfurtu.

Autor će svoje radove, anstale od 2013. godina do danas, predstaviti i na samostalnoj izložbi, koja se otvara 26. maja u Galeriji U10.

Na izložbi će, pored pomenute "Monolog trilogije", biti prikazan i prototip novog proizvoda - "pametna kičma koja može da se ugradi u ljude koji imaju beskičmeni

karakter", a Simić naglašava da je "idealna za političare".

Umetnik će prikazati i sakupljene citate političara iz prethodnih 10 godina.

Izložba traje samo do 28. maja.


Tanjug