Klaudiju Magrisu uručena nagrada "Književni plamen"


PODGORICA - Nagrada "Književni plamen" uručena je danas italijanskom piscu Klaudiju Magrisu u Podgorici, na svečanosti podom otvaranja 11. Međiunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja.

U saopštenju, koje je potpisao počasni predsednik žirija, nobelovac i prvi dobitnik ovog međunarodnog literarnog priznanja Mario Vargas Ljosa, piše da "bogati književni opus Magrisa, koji uključuje romane, eseje i putopise, danas predstavlja jedan od najznačajnijih doprinosa svetskoj književnosti".

Nagrada, koju je izdavačka kuća "Nova knjiga" iz Podgorice ustanovila za celokupi literarni opus koji je doprinos razvoju slobode i društvenog napretka u svetu, prema oceni žirija dospela je ovoga puta u prave ruke.

Magrisov opus, smatra žiri, "u najboljem mislu ispunjava glavni moto te nagrade - da je književnost plamen koji nas i umetničkom lepotom i društvenim delovanjem, kritičkim stavom i kreativnim odnosom vodi ka ideji boljeg sveta i života u njemu, boljeg čoveka i bogatijeg, ravnopravnijeg i srećnijeg društva, što je i osnovna misao čuvenog eseja Vargasa Ljose o književnom plamenu".

"Njegova, veoma lična stvaralačka perspektiva i pronicljivost uvida na poseban način rasvetljavaju kulturnu, društvenu i političku stvarnost Evrope", piše u saoštenju žirija.

Magris je, pišu dalje članovi žirija, "izuzetno posvećeni pisac koji aktivno deluje na savremenom poprištu razmene ideja i veoma često originalnim argumentima brani vrline demokratije"

U žiriju su, osim Vargasa Ljose, bili i izdavač Predrag Uljarević i profesori književnosti i estetike Sonja Tomović Škundrić, Aleksandar Jerkov i Siniša Jelušić.

Nagrade je dodeljena Magrisu na predlog Vargasa Ljose i posle razmatranja dela više predloženih najistaknutijih svetskih pisaca.


Tanjug