Izlozba ikonostasa i crkvene oranamentike Miroslava Miska


ĆUPRIJA - U galeriji Muzeja "Horeum Margi - Ravno" u Ćupriji otvorena je izložba ikonostasa i crkvene ornamentike protomajstora Miroslava Miška Milanovića (1953-2015.)

Izložbu je, u prisustvu brojnih prestavnika javnog i kulturnog života Ćuprije i Pomoravlja otvorio direktor Muzeja Novak Novaković, a zatim je prikazan polusatni film u kome, o životu i radu Milanovića govore njegove kolege umetnici, književnici, etnolozi...

Milanović je učenik poznatih srpskih vajara Matije Vukovića i Miloša Sariće, u čijim je ateljeima stvorio prva dela.

"Početkom osamdesetih godina prošlog veka Milanović priređuje prvu samostalnu izložbu u Salcburgu, na kojoj je prvi put predstavio radove na kojima dominira crkvena oranamentika", izjavio je Tanjugu novinar Bojan Knežević.

Knežević, koji je i inicirao ovu izložbu i snimanje filma o Milanoviću, istakao je da je Milanović "prvi kompletan ikonostas uradio za pravoslavni hram u Valandovu u Makedoniji".

"Od tada će ispod njegovog dleta izaći oko 20 ikonostasa za crkve i manastire širom Srbije i najmanje stotinu triptiha, pevnica, celivaonica... Njegov ikonostas za manastir Rakovac je od vladike sremskog vasilija ocenjen kao remek delo savremenog crkvenog duboreza", rekao je Knežević.

Smatrajući sebe izvornim nastavljačem velikih majstora "Debarske škole" Milanović je uporno odbijao da u izradi ikonostasa koristi mašine "pa su svi njegovi ikonostasi gotovo stoprocentno ručni rad, izrađeni samo dletom i batom i po tome su jedinstveni", istakao je Knežević.

Poslednji ikonostas Milanović je završio za pravoslavni hram u Adelajdu u Australiji.

Na izložbi je postavljena i oprema i alati iz radionica u kojoj je radio Milanović.

Tanjug