Nagrada "Bojan Stupica" Tomiju Janežiču

BEOGRAD - Najugledna i najznačajnija nagrada za pozorišnu režiju "Bojan Stupica", za 2015. godinu, pripala je slovenačkom reditelju Tomiju Janežiču, saopštilo je danas Udruženje dramskih umetnika Srbije.

Janežič je 31. laureat priznanja UDUS-a, a nagrađen je za najbolju režiju u konkurenciji od 20 premijerno izvedenih predstava u srpskim profesionalnim pozorištima u periodu od 1. aprila 2013. do 31. marta 2015. godine.

Nagrađena predstava je "Opera za tri groša" Bertolda Brehta i Kurta Vajla i nastala je kao koprodukcija Kraljevskog pozorišta "Zetski dom" (Cetinje) i Srpskog narodnog pozorišta (Novi Sad).

Odluku je većinom glasova doneo žiri u sastavu: reditelj Boris Liješević (prethodni laureat i predsednik žirija), prof. Boško Milin, dramaturg i pozorišni kritičar i Željko Hubač, dramaturg i dramski pisac.

Nagrada "Bojan Stupica" sastoji se od plakete sa likom Bojana Stupice, rad akademskog vajara Stevana Bodnarova, od unikatne diplome na pergamentu čiji je autor akademski slikar i scenograf Geroslav Zarić i od novčanog iznosa.

Dodelu Nagrade finansijski podržavaju Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Tanjug