Dejanu Dimitrijevicu nagrada "Vladimir Bulatovic Vib"


BEOGRAD - Nagrada "Vladimir Bulatović Vib" za 2015. godinu, koju dodeljuje "Politika" najboljem mladom satiričaru, uručena je danas u prostorijama tog lista Dejanu Dimitrijeviću Miti za dosadašnje stvaralaštvo i pre svega zbirku "Nepodmitljive priče", u izdanju "Prosvete".

Žiri u sastavu: književnik i književni kritičar Vitomir Teofilović, satiričar Aleksandar Čotrić i urednik "Politike" Petar Mićković, konstatovao je da Dimitrijević u svojim pričama, koje objavljuju listovi "Politika" i "Novosti" i internet časopis "Etna", oživljava duh vibovske novinske i kniževne satire, nastavlja je i uzdiže.

"Njegove najuspelije priče možemo nazvati intelektualno-parodičnom satirom, jer je u njihovoj osnovi revolt zbog stanja u društvu, izneverenih obećanja, bahatosti i neobrazovanosti onih koji vladaju, bogaćenja manjine i siromašenja većine stanovništva, medijskih manipulacija, pretnji i pritisaka prema onima koji misle drugačije", ocenio je žiri.

U obrazloženju je navedeno da Dimitrijević vešto razobličuje, ne samo patologiju društvenog i političkog života, njegovo naličje, a posebno komičnu i ružnu stranu vlastodržaca, već raskinkrava i onu tamnu stranu našeg kolektivnog mentaliteta.

"Dimitrijević je u preduzeću, u kojem je radio, ostao bez posla. Za Dimitrijevića satiričara posla ima u izobilju i kako stoje stvari, biće ga sve više", rekao je Čotrić, obrazloživši odluku žirija.

Nagrada je Dimitrijeviću uručena na dan kada bi Vladimir Bulatović Vib napunio 85 godina, a laureat je istakao da je ogromna čast dobiti priznanje koje nosi ime legende novinske i književne satire i da će se truditi da to opravda.

"Moj deda je rođen 1931. kada i Vib, Vibova majka je bila učiteljica kao i moja supruga. Vibov otac je bio sudija za prekršaje, a ja svakog dana očekujem da dobijem poziv od sudije za prekršaje. Vib je uređivao Politikin Zabavnik uz koji sam ja odrastao. Vib je pisao satiru, ja se trudim da je pišem", ispričao je Dimitrijević.

Tanjug