Bojani Andrić nagrada Fondacije Tanja Petrović

BEOGRAD - Urednica emisije "Trezor" Radio televizije Srbije, Bojana Andrić, dobitnica je nagrade za izuzetan doprinos afirmaciji kulture i umetnosti za 2015. godinu, koju dodeljuje Fondacija Tanja Petrović.

O nagradi je ove godine odlučivao Upravni odbor Fondacije koji čine Antonela Riha, Borut Vild, Katarina Španić Ostojić, Olivera Milošević, Vojka Pajkić Đorđević, Srdan Golubović i Tamara Pupovac.

"U vremenu instant medijskih sadržaja, uspeha na brzinu, dominaciji estrade nad kulturom i umetnošću, u doba kiča i rialitija, još uvek postoje pojedinci koji odgovorno i posvećeno rade, koji vide i dalje i šire i koji se ne predaju atmosferi sveopšte ravnodušnosti i beznađa. Njih ne viđamo na naslovnim stranama, retko i u drugim rubrikama, oni rade istrajno i tiho, posvećeno i profesionalno", stoji u obrazloženju Upravnog odbora.

UO je konstatovao da Bojana Andrić, čuvajući televizijsku arhivu od zaborava i nestanka, emisijom "Trezor" predano i strasno, događaje i emisije stavlja u istorijski i kulturni kontekst, uz informacije o autorima, komentare i svedočenja učesnika, ocene i analize eksperata, kao i delimičnu rekonstrukciju nesačuvanih emisija i serija.

"Zbog toga je 'Trezor' kultni i kapitalan projekat koji Bojana Andrić sa nesmanjenim entuzijazmom radi već skoro 15 godina, čime daje neizmeran doprinos afirmaciji kulture i umetnosti u medijima", ocenili su članovi UO.

Nagrada, koja se sastoji od plakete i novčanog dela, Bojani Andrić će 28. februara, u 12 časova, u Skupštini grada Beograda uručiti prošlogodišnji dobitnik Žikica Simić.

Tanjug