Clanovi grupe "Divanhana" predstavili novi album

BEOGRAD - Članovi sarajevske grupe "Divanhana" - pevačica Naida Ćatić i pijanista Neven Tunjić predstavili su danas u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine novi album "Zukva" i najavili beogradski koncert 1. marta, kojim započinju evropsku turneju.

Popularni sastav, koji izvodi sevdalinke, na ponovnom gostovanju u Beogradu predstaviće treći album, koji je za region objavio "Multimedia Music", a za svetsko tržište engleska kuća "ARC Music", najagilniji izavač etno muzike poslednjih godina.

Sa izdanja već se rado slušaju "Oj Safete, Sajo, Sarajlijo", "Da sam ptica", "Ciganka sam mala" i druge poznate sevdalinke i pesme sa Balkana, a Tunjić objašnjava da je zukva vrsta kisele jabuke koja raste u kamenim predelima Bosne i Hercegovine, jakog je korena i na nju se uspešno kaleme različite vrste jabuka.

"Kao što se na zukvu kaleme druge vrste, tako se na sevdah, koji ima jak koren, kaleme džez, pop i klasična muzika", dodao je Tunjić.

On je rekao da se veoma raduju koncertu u Kolarčevoj zadužbini, primetivši da nije lako održati dobar koncert u Beogradu, koji je "centar današnjeg Balkana" kada je kultura u pitanju.

"Beograd posmatramo kao drugi dom, tu smo izgradili sebe i u Beogradu se više zna o mnogim izvođačima sevdalinki nego u Sarajevu", istakao je Tunjić, dodavši da kada se neki izvođač dokaže u srpskoj prestonici, onda je uspeo.

On je rekao i da namerno svoju evropsku turneju počinju u Beogradu, s tim što su prethodno svirali po Bosni, ali to doživljavaju kao zasebnu priču.

"Koncerte po Bosni radimo u saradnji sa omladinskim udruženjima, nastupamo po malim mestima i promovišemo kulturu. Bosnu odvajamo od ostatka sveta. Sve izvan Bosne je Evropa", precizirao je Tunjić.

Naida Ćatić, koja je pre šest meseci došla u grupu, zamenivši prethodnu pevačicu, kaže da je to za nju veliki izazov i do sada najveći iskorak.

"Ostvarili smo stvarno poseban odnos sa publikom i to je za mene vetar u leđa", dodala je ona.

Tokom turneje u martu i aprilu "Divanhana" će održati 15 koncerata u Evropi, da bi se nakon toga vratili radi koncerata na Balkanu.

Već su prokrstarili Evropom uzduž i popreko, a na ovoj turneji će ponovo obići neke od muzičkih metropola poput Beča, Ciriha, Frankfurta i Berlina.

Tanjug