Raši Popovu uručena nagrada "Dositej Obradović"

BEOGRAD - Nagrada "Dositej Obradović" za životno delo za 2015. godinu danas je uručena književniku, publicisti, glumcu i dugogodišnjem televizijskom novinaru Raši Popovu na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Nagradu dodeljuje Zadužbina "Dositej Obradović", a jednoglasnu odluku je doneo žiri : Vojislav Jelić (predsednik), Slavko Gordić, Marko Nedić, Dragan Simeunović i Mirko Vasiljević..

U obrazloženju žirija, koje je pročitao dekan Filozofskog fakulteta prf. dr Vojislav Jelić navodi se da "pedagoški učinak stvaralačkog i medijskog dela i delovanja Raše Popova na Dositejevom tragu duhovnog oplemenjivanja mladih naraštaja na ukupnom srpskom duhovnom prostoru, uključujući staru i novu dijasporu, čini ga dostojnim Dositejeve nagrade za životno delo".

Nagradu je uručio predsednik Upravnog odbora Zadužbine "Dositej Obradović" Radomir Putnik, a sastoji se od plakete sa likom Dositeja Obradovića, povelje i novčanog iznosa.

Putnik je ovom prilikom kazao da ima "neodoljivi osećaj da sam Dositej Obradović doživljava laureata kao svog učenika dostojnog ovog priznanja koji je istovremeno i učitelj novih naraštaja".

Ovo priznanje su podržali Ministarstvo kulture i informisanja, Narodna banka Srbije i beogradsko Narodno pozorište.

Raša Popov, dosledan svom stilu nastupa, ispričao je nekoliko anegdota iz mladosti Dositeja rođenog u Čcakovu koji je veoma blizu Rašinom rodnom Mokrinu.

Dositej se pre nego što se zamonašio nosio ime Dimitrije i prvo je bio šegrt u radionici vunenih prekrivača.

Popov je potom pročitao pesmu koju je napisao za ovu priliku i u njoj opisuje beg Dositeja iz rodnog Banata u Srem i manastir Hopovo.

Besedu posvećenu slavodobitniku održao je književnik Ljubivoje Ršumović, bliski prijatelj i kolega Popova, sa kojim je decenijama radio tv programe za decu.

Ogradivši se da ne može a da ne bude pristrasan kada je u pitanju Popov, Ršumović je kazao da je sa njium sarađivao na 165 nastavaka serijala " Fazoni i fore" a zajedno su snimili i 46 nastavaka "Šešira bez dna", i sve to vreme ga je doživljavao kao veliko dete.

"On je i danas osamdesetdvogodišnje dete, ali to nije u pežoriativnom smislu, već zači da je svojim radom i žovotom dorastao tom dostojanstvu", kazao je Ršumović.

On je posebno posvetio pažnju dvema knjigama Raše Popoca "Bajke za 21 vek" i " Opasne bajke", kao uzore kako treba pisati ovu vrstu štiva za decu.

U bogatom programnu, pred punim parterom Narodnog pozorišta nastupili su hor "Abrašević" sa dirigentom Ivankom Stojkov, Dečiji hor "Horislavci" pod umetničkim rukovodstvom Draška Jankovića, Gudački kvartet "Glasnici", učenici muzičke škole "Josip Slavenski", kao i Tanja Andrijić (sopran), Nikola Jevtić (bas bariton) i Dobrila Miljković (pijanistkinja).

Tanjug