Beogradski pobednik Živojinoviću, Mektirnanu i Abril



Nagrada "Beogradski pobedinik", koju dodeljuje Međunarodni filmski festival - Fest, pripala je ove godine srpskom glumcu Velimiru Bati Živojinoviću, američkom reditelju Džonu Mektirnanu i španskoj glumici Viktoriji Abril, saopštio je danas Cebef.


BEOGRAD - Nagrada "Beogradski pobedinik", koju dodeljuje Međunarodni filmski festival - Fest, pripala je ove godine srpskom glumcu Velimiru Bati Živojinoviću, američkom reditelju Džonu Mektirnanu i španskoj glumici Viktoriji Abril, saopštio je danas Cebef.

Živojinoviću, koji je obeležio zlatne dane jugoslovenske kinematografije, biće uručen "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Organizatori Festa podsećaju da je Živojinović debitovao 1955. godine ulogom u filmu "Pesma sa Kumbare" i od tada je ostvario oko 280 uloga na filmu i televiziji.

Bio je ikona partizanskog filma, ali je ostvario značajne uloge i u filmovima crnog talasa, kasnije i komedijama, a slavu van granica Srbije donela mu je uloga Valtera u kultnom filmu "Valter brani Sarajevo".

U Jugoslovenskoj kinoteci će 29. februara biti priređen omaž Živojinoviću i prikazani filmovi "Tri" Aleksandra Petrovića i "Breza" Ante Babaje.

Džon Mektirnan biće nagrađen "Beogradskim pobednikom" za dosadašnje stvaralaštvo i tim povodom će u Jugoslovenskoj kinoteci 28. februara biti prikazan njegov film "Lov na crveni oktobar".

Mektirnan je na neki način redefinisao akcioni žanr i inspirisao generacije reditelja koji se i danas ugledaju na njegove filmove kao što su "Predator", "Umri muški", "Lov na crveni oktobar" i "Afera Tomas Kraun".

"Beogradski pobednik" za dosadašnje stvaralaštvo takođe će biti dodeljen i glumici Viktoriji Abril, a publika će u okviru Festa imati priliku da pogleda 27. februara u Kinoteci dva filma u kojima ona tumači glavne uloge - "Veži me" Pedra Almodovara i "Žena koja je obrisala suze" Teone Strugar Mitevske.

Abril je ostvarila brojne uloge na filmu i televiziji u rodnoj Španiji, ali i u Italiji i Francuskoj.

Poznata je po ulogama u Almodovarovim filmovima "Veži me", "Visoke potpetice" i "Kika", ali i po filmu "Ljubavnici" koji joj je doneo Srebrnog medveda za najbolju glumicu na festivalu u Berlinu.

Tanjug