Milisav Savić dobitnik nagrade "Meša Selimović"

BEOGRAD - Prof. dr Milisav Savić je dobitnik književne nagrade "Meša Selimović" za roman "La sans pareille" (Agora) kao najbolje delo napisano na srpskomm jeziku u 2015 godini.

Laureat kome će nagrada biti uručena tokom marta rekao je novinarima da je "lep osećaj osvojenim nagradama koje nose zvučna imena naše književnosti - Stefan Prvovenčani, Vuk, Andrić, Laza Kostić, Gligorije Božović, Veljko Petrović, Dušan Vasiljev, Ljubomir P. Nenadović - pridodati i nagradu velikog Mehmeda Meše Selimovića".

Savić je poručio "kolegama, koji su sa svojim dobrim knjigama iz ovogodišnje produkcije mogli, baš kao i on, da se okite ovom nagradom, da ne posustaju, nagrade ih neće mimoići".

Zatim je sa puno finih detalja opisao svoj prvi susret sa Mešom Selimovićem s kime je napravio intervju za NIN uoči izlaska iz štampe romana "Tvrđava", a zatim jos dva razgovora za "Mladost" i "Književnu reč".

"Bio je to sagovornik od kojeg je mladi pisac i novinar imao šta naučiti. I ne samo on", konstatovao je Savić.

"U nagrađenom romanu", dodao je Savić, "jasno sam stavio do znanja da sam svom junaku dao ime po Hasanu iz "Derviša i smrti". Drugom prilikom ću detaljnije objasniti zašto sam to uradio. Znam jedino da lepšeg imena nisam mogao izabrati", kazao je laureat i dodao da se zahvaljuje svim kritičarima, i onim koji su glasali i onima koji nisu glasali za njega.

"Jer, nagrada "Meša Selimović" pokazuje da je naša kritika živa. Što u ovom vremenu, kada se knjige sve manje čitaju i kada se o njima sve manje piše, uopšte nije malo", istakao je Savić.

Kako je saopštio novinar Dragan Bogutović na konferenciji za novinare u Vukovoj zadužbini Veliki žiri "Večernjih novosti" u kome je učestovalo 49 književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara okupio se 28. put i još jednom potvrdio da je nagrada "Meša Selimović” specifična i jedinstvena ne samo kod nas, nego i u regionu.

"Draž žiriranja", premna rečima Bogutovića, koji je nagradu osnovao sa Ognjenom Lakićevićem, "pretvara se u pravi kulturni ritual, jer se izbor najboljih dela obavlja javno, pred najširom čitalačkom publikom, što ostavlja minimalnu mogućnost eventualnog lobiranja za pojedine pisce. Pogotovu, što izabrani kritičari pripadaju veoma različitim generacijama, od najmlađe do najstarije i, što je posebno važno, zagovornici su različitih književnih poetika. Istovremeno", kazao je Bogutović.

Prerma njegovim rečima, članovi žirija dolaze iz različitih sredina i gradova: Beograda, Novog Sada, Niša, Smedereva, Kruševca, Kragujevca, Mladenovca, Banjaluke, Bijeljine, Novog Pazara, Zrenjanina, Sombora, Kosovske Mitrovice, Svrljiga, Vršca, Jagodine i Mokrina.

Pristigli glasovi do 1. februara svakodnevno se objavljuju na strnicama "Večernjih novosti" od 5. februara a završeno je danas i pobednik je dobijen zbrajanjem glasova.

"Kritičari su ovoga puta predložili 118 knjiga, a "Mešinu" nagradu ubedljivo je - sa 17 glasova dobio Savić", rekao je Bogutović.

Pored pobednika, najviše glasova su dobile sledeće knjige

"Republika Ćopić" Vuleta Žurića (Službeni glasnik) - 10 glasova, "Pogled s trema" Petar Cvetković (Tanesi) - osam, koliko je dobio još i "Starac i pesme" Slobodana Zubanovića (Narodna biblioteka "Stefan Prvovenčani").

Na četvrtom mestu sa sedam glasova našao se Tomislav Marinković sa knjigom "Nevidljiva mesta" (Narodna biblioteka "Stefan Prvovenčani").

Peto mesto je dobilo delo Petra Pijanovića (KOV) "Rasprava o Gatalici" sa šest glasova.

Na šestom mestu sa po pet glasova su "Priče sa Marsa" Srđana V. Tešina (Arhipelag), "Zlatno doba" Zvonka Karanovića (LOM) "Pastir i kamen sa sedam očiju".

Selimira Radulovića (Prometej), "Dositejev krug" Perside Lazarević di Đakomo (Zadužbina Dositej Obradović) i "Neprekidno detinjstvo" Valentine Hamović (Zmajeve dečje igre).

Tanjug